Ekspert DG SANTE o owadach jako nowym, zrównoważonym składniku odżywczymKomisja Europejska opublikowała rozmowę z Rafaelem Perezem Berbejalem, liderem zespołu ds. nowej żywności w DG SANTE na temat owadów jako nowego, zrównoważonego składnika odżywczego.Jak podkreśla ekspert DG SANTE, UE zdecydowanie opowiada się
za przejrzystością, tak więc nie istnieje niebezpieczeństwo, że jakiekolwiek
owady znajdą się w produktach spożywczych bez wiedzy konsumentów. Prawodawstwo
UE nakłada obowiązek etykietowania środków spożywczych zawierających owady.
Jest to uzupełnienie obecnych przepisów rozporządzenia w sprawie etykietowania
żywności. Przepisy te umożliwiają obywatelom dalsze podejmowanie własnych
decyzji dotyczących żywności, którą kupują i spożywają. Ekspert DG SANTE
podkreśla, że konsumenci mogą mieć pewność, że gdy produkty z owadów pojawiają
się na półkach supermarketów, są one wyraźnie oznakowane.
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Berbejala, Komisja
otrzymała kilka wniosków o zezwolenie na stosowanie innych gatunków owadów,
takich jak czerwie pszczoły miodnej (Apis mellifera samca) i larwy muchy
czarnej (Hermetia illucens). Obecnie 8 wniosków dotyczących owadów
przeznaczonych do obrotu w różnych postaciach podlega ocenie EFSA. Po wydaniu
pozytywnej opinii przez EFSA Komisja przystąpi do procesu udzielania zezwoleń i
omówi je z państwami członkowskimi.
pełna lista aktualności
|