Kontrolą objęto 69 podmiotów (53 sklepy i 16 producentów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 24 partie. Z uwagi na obecność
martwych owadów oraz owoców z szypułkami zakwestionowano 2 partie (8,3%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 101 partiach, z czego 18
zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie
niezgodnej z deklaracją zawartości składników oraz zaniżonej masy netto
produktu i zawartości cukrów.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 167 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (16,2%). Dotyczyły one m.in.:
- Podania niepełnej lub błędnej nazwy opisowej produktu.
- Braku lub wskazania niewłaściwych danych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzenie wyrobu do obrotu.
- Braku oznakowania w języku polskim.
- Przekroczenia daty minimalnej trwałości.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i warunkach przechowywania.
Źródło: GIJHARS