Zgodnie z § 15 ust. 1 tego rozporządzenia oznakowany jako „miód”
może być wyłącznie środek spożywczy, który jest naturalnie słodką
substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin
lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe
części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie
specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych,
gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
Miód jest więc naturalną substancją produkowaną przez pszczoły, bez ingerencji człowieka. Nie
może zawierać żadnych dodatkowych składników (np. cukrów obcych,
składników żywności, w tym dozwolonych dodatków do żywności, obcych
jego składowi, aromatów itp.).
Pod nazwą „miód” powinny występować tylko produkty nieprzetworzone
spełniające wymagania definicji. Znakowanie środków spożywczych, które
nie spełniają definicji miodu nie może wprowadzać w błąd, ani sugerować,
że mamy do czynienia z miodem. Ocena oznakowania dotyczy zarówno
aspektu zastosowanych sformułowań, nazewnictwa, jak również graficznej
prezentacji (widoczność, brak wyróżnień - wielkość czcionki jednolita
dla całej nazwy).
Miód należy do produktów, które posiadają szczegółowe przepisy
regulujące wymagania w zakresie jakości handlowej, tj. rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie
szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181,
poz. 1773 ze zm.).
Rozporządzenie określa rodzaje miodu oraz zakres parametrów
fizykochemicznych jakie powinien spełniać miód, w tym m.in.: zawartość
wody, zawartość fruktozy i glukozy, zawartość sacharozy, zawartość
substancji nierozpuszczalnych w wodzie, przewodność właściwą, wolne
kwasy, wartość liczby diastazowej (wg skali Schade),
zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF). Ponadto wskazuje, że miód
charakteryzuje się określonymi cechami organoleptycznymi (barwa,
konsystencja, smak i zapach) swoistymi dla odmiany oraz definiuje
przepisy w zakresie wskazywania odmiany miodu (dla miodów nektarowych
określanych nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie
występuje w znacznej przewadze).
Miód należy do produktów trwałych zachowujących swoje właściwości pod
warunkiem odpowiedniego przechowywania. Zgodnie z nieobligatoryjną
Polską Normą PN-88/A-77626 Miód pszczeli magazyny do przechowywania
miodu powinny być suche (wilgotność względna powietrza 65-75%) czyste,
dostatecznie przewiewne, wolne od obcych zapachów, wolne od szkodników,
zabezpieczone przed dostępem owadów (pszczół, os, much itp.).
Temperatura przechowywania nie większa niż 18 ⁰ C. Miód najlepiej
przechowywać w bezpiecznych opakowaniach szklanych, które należy
chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Źródło: GIJHARS