Raport FAO/WHO nt. aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności pochodzenia komórkowego5 kwietnia br. opublikowany został raport FAO/WHO nt. aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności pochodzenia komórkowego.5 kwietnia br. opublikowany został raport FAO/WHO nt. aspektów związanych z
bezpieczeństwem żywności pochodzenia komórkowego.
Komórkowa produkcja żywności, która jest
dziedziną hodowli zwierzęcych produktów rolnych bezpośrednio z kultur
komórkowych, została zidentyfikowana jako rzekoma zrównoważona alternatywa dla
konwencjonalnego systemu hodowli zwierząt. Wraz z rozwojem komercyjnej komórkowej produkcji żywności rośnie
potrzeba przeanalizowania kwestii bezpieczeństwa tych produktów. W związku z tym, Organizacja Narodów
Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) we współpracy ze Światową
Organizacją Zdrowia (WHO) opracowały niniejszy dokument.
Raport zawiera syntezę literaturową
odpowiednich zagadnień terminologicznych, zasad procesów produkcji żywności
opartych na komórkach oraz globalnych ram regulacyjnych dotyczących komórkowej
produkcji żywności. W raporcie uwzględniono studia przypadków z Izraela, Kataru i Singapuru.
Podstawę dokumentu stanowią wyniki
konsultacji eksperckich przeprowadzonych przez FAO, podczas których dokonano
kompleksowej identyfikacji zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
Zidentyfikowane zagrożenia zostały zobrazowane przykładami wraz z podaniem przyczyn
ich powstawania.
pełna lista aktualności
|