Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport FAO/WHO nt. aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności pochodzenia komórkowego
5 kwietnia br. opublikowany został raport FAO/WHO nt. aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności pochodzenia komórkowego.

5 kwietnia br. opublikowany został raport FAO/WHO nt. aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności pochodzenia komórkowego.

 

Komórkowa produkcja żywności, która jest dziedziną hodowli zwierzęcych produktów rolnych bezpośrednio z kultur komórkowych, została zidentyfikowana jako rzekoma zrównoważona alternatywa dla konwencjonalnego systemu hodowli zwierząt. Wraz z rozwojem komercyjnej komórkowej produkcji żywności rośnie potrzeba przeanalizowania kwestii bezpieczeństwa tych produktów. W związku z tym, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) we współpracy ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opracowały niniejszy dokument.

 

Raport zawiera syntezę literaturową odpowiednich zagadnień terminologicznych, zasad procesów produkcji żywności opartych na komórkach oraz globalnych ram regulacyjnych dotyczących komórkowej produkcji żywności. W raporcie uwzględniono studia przypadków z Izraela, Kataru i Singapuru.

 

Podstawę dokumentu stanowią wyniki konsultacji eksperckich przeprowadzonych przez FAO, podczas których dokonano kompleksowej identyfikacji zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Zidentyfikowane zagrożenia zostały zobrazowane przykładami wraz z podaniem przyczyn ich powstawania. 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij