Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki kontroli miodu - oszustwa żywnościowe - skoordynowane działanie Komisji Europejskiej
Komisja Europejska opublikowała wyniki skoordynowanego działania dotyczącego oszustw żywnościowych miodu.

W 2021 r. Komisja Europejska zorganizowała skoordynowane działanie UE w celu oceny rozpowszechnienia na rynku miodu zafałszowanego cukrami. W efekcie potwierdziło się wstępne założenie, że znaczna część miodu przywożonego do UE może nie spełniać przepisów dyrektywy w sprawie miodu (46 % na podstawie 320 próbek).

Wskaźnik ten był znacznie wyższy niż wskaźnik uzyskany w latach 2015–17 (14 %). Największa bezwzględna liczba podejrzanych przesyłek pochodziła z Chin (74 %), chociaż miód pochodzący z Turcji miał najwyższy względny odsetek podejrzanych próbek (93 %). Miód przywożony ze Zjednoczonego Królestwa wykazywał jeszcze wyższy wskaźnik podejrzeń (100 %), prawdopodobnie wynikający z miodu produkowanego w innych krajach, a następnie zmieszanego w Zjednoczonym Królestwie przed jego powrotnym wywozem do UE.

Ponad połowa (57 %) podmiotów gospodarczych dokonała wywozu przesyłek miodu podejrzanych o zafałszowanie cukrami obcymi i ponad 60 % (66) podmiotów gospodarczych przywiozło co najmniej jedną podejrzaną przesyłką.

Do tej pory skontrolowano 44 podmioty unijne, a siedem zostało ukaranych. Dochodzenia kryminalistyczne prowadzone przez państwa członkowskie i organy OLAF na podstawie kontroli na miejscu, pobierania próbek i dokładnego badania komputerów i rejestrów telefonicznych wykazały współudział między eksporterami i importerami oraz następujące nadużycia:

  • stosowanie syropów cukrowych do fałszowania miodu i obniżanie jego ceny, zarówno w państwach trzecich, jak i na terytorium UE
  • analiza w akredytowanych laboratoriach w celu dostosowania mieszanek miodu/cukru, aby uniknąć ewentualnego wykrycia przez klientów i organy urzędowe
  • stosowanie dodatków i barwników do fałszowania prawdziwego źródła botanicznego miodu
  • maskowanie prawdziwego pochodzenia geograficznego miodu poprzez fałszowanie informacji dotyczących identyfikowalności i usuwanie pyłków.

W związku z powyższym istnieje silne podejrzenie, że znaczna część miodu przywożonego z krajów spoza UE i uznanego przez JRC za podejrzaną o zafałszowanie pozostaje obecna i niewykryta na rynku UE.

Więcej informacji na stronie Komisji Europejskiej:

https://food.ec.europa.eu/safety/eu-agri-food-fraud-network/eu-coordinated-actions/honey-2021-2022_pl?etrans=pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij