Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 73 partie. Z uwagi na
niezgodną z deklaracją postać handlową zakwestionowano 1 partię (1,4%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 208 partiach, z czego 54
zakwestionowano (26,0%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.
niewłaściwych wartości parametrów w wartości odżywczej, zaniżonej masy
netto i składników stałych (w tym ryby) oraz zawyżonej zawartości
glazury.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 280 partii, z czego w 61 stwierdzono nieprawidłowości (21,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Niewłaściwego podawania składu (np. braku wyszczególnienia wszystkich składników użytych do produkcji, w tym alergenów).
- Braku informacji o procesie sterylizacji na konserwach.
- Wprowadzania w błąd odnośnie pochodzenia produktu (deklaracja „…
żyjące w jeziorach Kujaw i Wielkopolski” na produkcie zawierającym ryby
pochodzące z Kazachstanu czy „Produkt polski” na rybie pochodzącej z
Atlantyku).
Źródło: GIJHARS