Glukozylowane glikozydy stewiolowe - nowa substancja słodząca dopuszczona w UEW Dzienniku Urzędowym UE L 65 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2023/447 z dnia 1 marca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej.Nowa substancja słodząca
„glukozylowane glikozydy stewiolowe” o numerze E 960d może być stosowana
w kategoriach żywności, w których glikozydy stewiolowe (E 960a-960c) są obecnie
dozwolone i na tych samych najwyższych dopuszczalnych poziomach.
Glukozylowane glikozydy stewiolowe
są wytwarzane w drodze enzymatycznej biokonwersji przy użyciu
glukanotransferazy cyklomaltodekstryny, która katalizuje przenoszenie glukozy
ze skrobi do mieszanin wzbogaconych w co najmniej jeden pojedynczy glikozyd
stewiolowy z oczyszczonych ekstraktów liści Stevia Rebaudiana. Składają się one
z mieszaniny glukozylowanych glikozydów stewiolowych, zawierających 1–20
dodatkowych jednostek glukozy związanych z macierzystymi glikozydami
stewiolowymi. Mają one lepszy profil słodyczy w porównaniu z innymi dozwolonymi
substancjami słodzącymi, w tym glikozydami stewiolowymi ze stewii (E 960a).
Rozporządzenie wejdzie w życie 22
marca br.
pełna lista aktualności
|