Ponowna ocena EFSA dot. E410 jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16-go tygodnia życiaEFSA opublikował opinię w sprawie ponownej oceny mączki chleba świętojańskiego (E 410) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16-go tygodnia życia oraz działań następczych w związku z ponowną oceną E410 jako dodatku do żywności do stosowania w żywności dla wszystkich grup ludności.Mączka chleba
świętojańskiego (E 410) została ponownie oceniona w 2017 r. przez były panel
EFSA ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do
żywności (ANS). W następstwie tej oceny panel ds. dodatków do żywności i
środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o ocenę bezpieczeństwa mączki
chleba świętojańskiego (E 410) do jej zastosowań jako dodatku do żywności w
żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni należących do kategorii
żywności 13.1.5.1 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt). Ponadto panel
FAF został poproszony o zajęcie się problemami już zidentyfikowanymi podczas
ponownej oceny dodatku do żywności stosowanego w żywności dla ogółu ludności, w
tym oceny bezpieczeństwa FC 13.1.5.1 i 13.1.5.2 (Dietetyczna żywność dla
niemowląt i małych dzieci do specjalnych celów medycznych w rozumieniu
dyrektywy 1999/21/WE).
Na podstawie
otrzymanych danych panel stwierdził, że dane techniczne dostarczone przez
zainteresowane podmioty gospodarcze uzasadniają zmianę specyfikacji mączki
chleba świętojańskiego (E 410) określonej w rozporządzeniu Komisji (UE) nr
231/2012.
Panel ustalił punkt
odniesienia wynoszący 1400 mg/kg masy ciała dziennie w oparciu o obniżony
poziom cynku we krwi w badaniu prosiąt. Zastosował margines narażenia (MoE) do
oceny bezpieczeństwa mączki chleba świętojańskiego (E 410) stosowanej jako
dodatek do żywności z kategorii FC 13.1.5.1 i 13.1.5.2. Panel stwierdził, że
MoE powyżej 1 nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa. Dla niektórych
scenariuszy i poziomów narażenia niemowląt uzyskano MoE powyżej 1. Dla małych
dzieci (konsumentów wyłącznie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego) MoE
wynosiło powyżej 1 dla wszystkich poziomów narażenia.
pełna lista aktualności
|