UE: spadek konsumpcji owoców i warzywJak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów, średnie spożycie owoców przypadające na 1 obywatela „unijnej 27” było w 2008 roku o 0,67% poniżej średniej z ostatnich pięciu lat, a średnie spożycie warzyw aż o 14,2% niższe wobec ostatniej, pięcioletniej średniej.
W 2008 roku średnio 1 obywatel UE spożył około 95,5 kg owoców wobec średniej z ostatnich pięciu lat na poziomie 96,2 kg. Na 1 osobę przypadła konsumpcja warzyw na poziomie 103,5 kg wobec średniej pięcioletniej wynoszącej 120,7 kg. W porównaniu do okresu pięciu ostatnich lata konsumpcja owoców we wszystkich krajach unijnych spadła o zaledwie 1% podczas gdy warzyw aż o 13%. Populacja obywateli Unii Europejskiej została oszacowana w licznie 486,6 mln osób w roku 2003 oraz 497,6 mln w 2008 roku.
(Źródło: FAMMU/FAPA; Freshfel Monitor)
pełna lista aktualności
|