Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do IndiiIndyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) zdecydował [1], że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:
- mleko i produkty mleczne,
- mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
- jajka w proszku (proszek jajeczny),
- żywność dla niemowląt,
- nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez
odpowiedni formularz. Rejestracji powinny dokonać właściwe organy
administracji kraju eksportującego, tzn:
- w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organy Inspekcji Weterynaryjnej
- w przypadku kategorii 4 i 5 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów.
Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność
klasyfikowaną w wymienione grupy i eksportowaną do Indii) proszone są o
zgłaszanie się do właściwych służb, które nadzorują bezpieczeństwo
żywności (IW lub PIS), szczebla powiatowego.
Podstawa prawna
[1] Zarządzenie z dn. 10 października 2022 r. wydane
przez indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food
Safety and Standards Authority of India - FSSAI) w sprawie wytycznych
dot. rejestracji zagranicznych zakładów produkujących żywność
eksportowaną do Indii
Źrodło: GIS, GIW
pełna lista aktualności
|