Limity substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych - opublikowane rozporządzenie unijneW dniu dzisiejszym zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2388 z dnia 7 grudnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych.
Rozporządzenie wprowadza limity zawartości zanieczyszczeń -
substancji perfluoroalkilowych, w niektórych środkach spożywczych
pochodzenia zwierzęcego:
- jajach,
- mięsie ryb,
- skorupiakach i małżach,
- mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, baranim,
- podrobach wołowych, wieprzowych, baranich
i drobiowych
- mięsie i podrobach zwierząt łownych, z wyjątkiem
mięsa i podrobów z niedźwiedzi
Środki spożywcze wymienione w załączniku do
rozporządzenia, które zostały/zostaną zgodnie z obowiązującym prawem
wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać
w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich
przydatności do spożycia.
Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego
opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, a stosuje się od
dnia 1 stycznia 2023 r.
Źródło: Eur-Lex
pełna lista aktualności
|