Podcasty EFSA pt. "Science on the Menu"Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił serię podcastów pod wspólnym tytułem „Science on the Menu”.Dzięki tej nowej serii EFSA dołącza do
innych europejskich instytucji wykorzystujących podcasty do nawiązywania
kontaktu z konsumentami w Europie.
W pierwszym odcinku, dostępnym na różnych
platformach, a także na stronie internetowej EFSA (https://www.efsa.europa.eu/en/podcast/episode-1-food-choices-beyond-gut-feelings), omówiono główne obawy Europejczyków związane z zakupami żywności wynikające z
badania Eurobarometer 2022 na temat bezpieczeństwa żywności w UE (https://www.efsa.europa.eu/en/news/cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind).
Koszty żywności obciążają dziś
Europejczyków bardziej niż kilka lat temu, a ceny stają się głównym czynnikiem
wpływającym na zakupy żywności (na drugim miejscu czynnikiem decydującym o
zakupie jest smak). Blisko połowa respondentów uważa, że bezpieczeństwo
żywności jest dla nich również ważne, a 41% obywateli UE uważa za pewnik, że
kupowana przez nich żywność jest bezpieczna.
Główne tematy, o których europejscy
konsumenci najprawdopodobniej słyszeli, to:
- Dodatki do żywności
- Pozostałości pestycydów w żywności;
- Pozostałości antybiotyków, hormonów lub sterydów w mięsie;
- Choroby wykryte u zwierząt;
- Zatrucie pokarmowe.
W ramach badania zidentyfikowano również
inne interesujące trendy, takie jak kwestia mikro-plastiku.
Mniej osób interesowało się chorobami
roślin, zastosowaniem nowej biotechnologii czy nanotechnologii w produkcji
żywności.
Na stronie internetowej EFSA udostępniono
również interaktywną mapę, która pokazuje powyższe ustalenia i pokazuje, jak
różnią się te różne obawy w całej UE.
pełna lista aktualności
|