Dotyczy to artykułów rolno spożywczych wytwarzanych w ramach:
- krajowych systemów jakości (Jakość Tradycja, System Quality Meat
Program - QMP, System Jakości Wieprzowiny - PQS, System Gwarantowanej
Jakości Żywności - QAFP);
- systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności;
- systemu rolnictwa ekologicznego.
Pozostałe produkty charakteryzujące się specyficznymi cechami lub
wymaganiami jakości handlowej mogą być wyróżnione znakiem jakości PDŻ po
uzyskaniu decyzji Ministra.
Producenci decydując się na umieszczenie w oznakowaniu swoich wyrobów
znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” powinni posiadać stosowne
dokumenty potwierdzające prawo do posługiwania się danym znakiem (np.
decyzję Ministra, certyfikat rolnictwa ekologicznego czy certyfikat
wydany przez kapitułę znaku „Jakość Tradycja”).
Źródło: GIJHARS