45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO rozpoczętaW poniedziałek, 21 listopada 2022 roku w Rzymie, rozpoczęła się 45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego.W celu zapewnienia jak najszerszego udziału państw członkowskich, posiedzenie Komisji zorganizowano w formie hybrydowej.
Podczas sesji zaplanowano przyjęcie szeregu dokumentów opracowanych
przez komitety branżowe i horyzontalne od czasu ostatniej sesji, w tym
rewizję normy dla oleju słonecznikowego, norm dla bananów, cebuli i
szalotki, owoców jagodowych, świeżych daktyli, szafranu, gałki
muszkatołowej, suszonego chili i papryki. W trakcie posiedzenia
dyskutowane będzie również przyjęcie maksymalnych poziomów
zanieczyszczeń i pozostałości pestycydów, a także wytycznych z zakresu
higieny żywności, zanieczyszczeń żywności i żywności specjalnego
przeznaczenia.
We wtorek, podczas popołudniowej sesji, oraz w środę zaplanowano
dyskusję oraz ewentualne głosowanie nad wzbudzającym szereg wątpliwości
przyjęciem normy dla maksymalnych dopuszczalnych poziomów promotora
wzrostu: chlorowodorku zilpaterolu w mięsie wołowym. Polskę na
posiedzeniu reprezentują przedstawiciele Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO
dla Polski, działającego w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|