Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zastosowanie nadkrytycznego CO2
Obszary zastosowań ekstrakcji nadkrytycznej w branży spożywczej.

Popyt na bezpieczną żywność doprowadził do surowych przepisów rządowych dotyczących stosowania rozpuszczalników organicznych w przemyśle spożywczym. Konieczność zastąpienia toksycznych rozpuszczalników organicznych nieszkodliwą dla środowiska, niepalną i niedrogą alternatywą doprowadziła do szybkiego rozwoju technologii nadkrytycznego CO2 w przemyśle spożywczym.


Proces CO2 w stanie nadkrytycznym jest czystszy, a otrzymane ekstrakty mają dłuższą trwałość i lepsze właściwości mieszania dzięki współekstrakcji przeciwutleniaczy i lipidów.

 

Dzięki nadkrytycznemu CO2 możliwe jest przetwarzanie związków wrażliwych na ciepło i uniknięcie stosowania rozpuszczalników organicznych. Dzięki tej technologii na przestrzeni lat wiele procesów zostało zmodyfikowanych i opracowanych.

Powstały nowe materiały kompozytowe o docelowych właściwościach. Tworzenie cząstek przez nadkrytyczny CO2 umożliwia zastosowania takie jak mikronizacja, kapsułkowanie, powlekanie wirusów, tworzenie składników aktywnych itp.

 

Ekstrakcja aromatów i zapachów z użyciem procesu wykorzystującego nadkrytyczny dwutlenek węgla zapewnia wyższą jakość organoleptyczną. Ekstrakty są bliższe naturalnym produktom i nie zawierają pozostałości rozpuszczalników organicznych co jest bardzo istotną zaletą tego procesu dla wielu branż. Ogranicza to ilość kroków niezbędnych do obróbki poekstrakcyjnej a co za tym idzie ułatwia proces. Dzięki szerokiemu wachlarzowi procesów nadkrytycznych, ekstrakty CO2 można pozyskiwać z bardzo szerokiego spektrum materiałów.

 

Główne zastosowania spożywcze na skalę komercyjną wykorzystujące przetwarzanie CO2 w stanie nadkrytycznym to:

  • Ekstrakcja chmielu do produkcji piwa
  • Dekofeinizacja kawy i herbaty
  • Tytoń bez nikotyny/smoły
  • Oddzielenie Wolnych Kwasów Tłuszczowych od olejów roślinnych
  • Frakcjonowanie kwasów wielonienasyconych
  • Pozyskanie kwasów tłuszczowych z lipidów zwierzęcych
  • Uszlachetnianie i dezodoryzacja olejów roślinnych
  • Odzyskiwanie przeciwutleniaczy (witaminy E i A)
  • Frakcjonowanie glicerydów
  • Wydobywanie oleju z materiałów ropopochodnych
  • Odolejanie i oczyszczanie lecytyny - Produkty niskotłuszczowe, przeciwutleniacze konserwujące i środki teksturowane (jak lecytyna) są również otrzymywane w procesie ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla.
  • Usuwanie cholesterolu z mięśni, masła, jajek, ryb i mięsa
  • Odolejanie przekąsek
  • Ekstrakty z przypraw (oleje i oleożywice)
  • Ekstrakcja smaków i zapachów
  • Ekstrakcja naturalnych barwników spożywczych
  • Ekstrakcja naturalnych konserwantów żywności
  • Naturalna ekstrakcja ziół do suplementów i leków
  • Ekstrakcja naturalnych pestycydów z Neem
  • Produkcja produktów spożywczych bez cholesterolu

Zaletami ekstrakcji SCF nad konwencjonalną ekstrakcją rozpuszczalnikową są:

  • CO2 wymaga tylko umiarkowanych temperatur pracy
  • CO2 jest nietoksyczny, niepalny i ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS)
  • CO2 jest lotnym rozpuszczalnikiem i po obniżeniu ciśnienia w produkcie nie pozostają żadne toksyczne pozostałości rozpuszczalnika
  • CO2 ma dobry transfer masy ze względu na niską lepkość rozpuszczalnika
  • CO2 to selektywny rozpuszczalnik oparty na zmiennej gęstości (np. ekstrakcja kofeiny z zielonej kawy bez usuwania prekursorów smaku)
  • CO2 ma niski całkowity wydatek energetyczny i nie ma zużycia energii na usuwanie go z ekstraktu

W ofercie A.G.A. Analytical znajdują się ekstraktory firmy SFE PROCESS oraz Applied Separations. A.G.A. Analytical jest wyłącznym dystrybutorem tych ekstraktorów na polskim rynku.

 

A.G.A. Analytical jest firmą z ponad 25-letnim doświadczeniem w zakresie dystrybucji najwyższej klasy sprzętu laboratoryjnego i aparatury naukowo-badawczej.

Współpracuje z najlepszymi producentami oferującymi sprzęt laboratoryjny. Dostarcza nie tylko doskonałe urządzenia, ale zapewnia również profesjonalną pomoc w ich doborze i późniejszym utrzymaniu .

Oferuje wsparcie aplikacyjne, konsultacje i szkolenia oraz instalacje sprzętu i oprogramowania.

W ramach współpracy świadczy kompleksową obsługę serwisową - inżynierowie serwisowi zapewniają użytkownikowi wszechstronną pomoc i wsparcie w doborze warunków analitycznych oraz uruchomieniu aplikacji. Zapewnia pełną opiekę gwarancyjną i pogwarancyjną dostarczanych przez nas urządzeń.

 

A.G.A. Analytical pomaga nie tylko nowym klientom w doborze wyposażenia do laboratorium, ale współpracuje również z  placówkami, które chcą zainwestować w poprawę jakości wykonywanych badań.

Świadczy usługi dla laboratoriów oraz firm z sektora ochrony środowiska, chemicznego, farmaceutycznego, energetycznego, spożywczego i kosmetycznego. Wśród ich klientów znajduje się również większość polskich uniwersytetów, uczelni technicznych oraz  wiele instytutów badawczych.

 

Więcej o ofercie ->  https://bit.ly/EKSTRAKTORY-CO2-AGA-Analytical-PFPZ

 

Kontakt:

+48 22 649 10 41

biuro@aga-analytical.com.pl

przez formularz kontaktowy -> https://bit.ly/AGA-Analytical-KONTAKT-PFPZ


AGA_FB post image 1200x630m

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij