Rusza projekt informacyjno-edukacyjny pt. „Mitożercy”Pierwsze działania projektowe wyjaśniają, co zawdzięczamy dodatkom do żywności.Celem Projektu „Mitożercy” jest dostarczenie
konsumentom rzetelnych i obiektywnych informacji na temat żywności i
żywienia. Projekt ma na celu również przeciwdziałanie funkcjonującym
w przestrzeni publicznej negatywnym mitom dotyczącym produkcji żywności i jej
składników, które nie mają oparcia w faktach naukowych. „Mitożercy” dostarczają
najnowszej wiedzy o substancjach i surowcach stosowanych w przemyśle spożywczym
oraz wyjaśniają funkcje, jakie pełnią w produktach żywnościowych. Dodatkowo
można zapoznać się z systemem bezpieczeństwa żywności, decydującym o tym, jakie
składniki żywności i na jakich zasadach mogą być dopuszczone do spożycia, tak
aby zapewnić konsumentom, że ich spożywanie w codziennej zrównoważonej diecie
jest całkowicie bezpieczne.
Treści merytoryczne Projektu przygotowywane są w oparciu o aktualną wiedzę, przy współpracy z uznanymi ekspertami ze
środowisk naukowych.
Jednym z elementów
Projektu jest seria filmów informacyjnych przygotowanych
w przystępnej dla odbiorców formie, zachęcającej do zapoznania się z
prezentowanymi treściami. Pierwszy pakiet informacji dotyczy dodatków do żywności.
W przestrzeni publicznej
trwa szaleństwo na punkcie dodatków do żywności. Gdyby teraz spytać dowolną
liczbę Polaków na podstawie czego oceniają wartość żywności dostępnej na
półkach sklepowych, to niemal 100 % odpowie, że na podstawie obecności
dodatków. Czy to sensowne? Niestety kompletnie bez sensu. Najlepszym na to
dowodem jest fakt, że unikanie dodatków do żywności nie jest wymienione w
żadnych naukowych zaleceniach żywieniowych, począwszy od zaleceń Światowej
Organizacji Zdrowia, poprzez wszystkie europejskie czy amerykańskie – wskazuje prof. dr hab. Krzysztof
Krygier, specjalista z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka i ekspert kampanii
Mitożercy.
Czy dodatki są szkodliwe?
Oczywiście nie! Wszystkie dopuszczone dodatki do żywności są oceniane na dwa
sposoby: poziom światowy, za który odpowiada Światowa Organizacja Zdrowia i
poziom regionalny, w Europie to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
I w sposób oczywisty wszystkie dodatki są bardzo szczegółowo badane na
wszystkie możliwe negatywne oddziaływania, włącznie z alergiami. Bada się
również ich możliwe kumulowanie w organizmie i jeśli to się potwierdzi, nie są
dopuszczane. Nie ma również mowy o tym, ażeby jakikolwiek dodatek był „nie do
końca jeszcze przebadany”. Jeśli ktoś tak mówi to oznacza, że nie ma o tym
zielonego pojęcia –
podkreśla prof. Krygier.
Filmiki
edukacyjne zostaną zamieszczone na profilach Fundacji w mediach
społecznościowych:
- YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxK8UgWWm6BnMuXNZIVu2Jg
- Tiktok: https://www.tiktok.com/@fundacja_zafiz?lang=pl-PL
- oraz na dedykowanym kanale Projektu
Mitożercy: https://www.youtube.com/channel/UCivE4DImFT_6Lg_kTYkPnFQ
O
Fundacji
Fundacja
Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowia prowadzi działania edukacyjne mające na celu
zwiększenie wiedzy konsumentów na temat produktów spożywczych oraz umożliwienie
im dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Fundacja jest m.in. realizatorem
Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!”, a także różnych programów
informacyjno-edukacyjnych skierowanych do szerokiego grona odbiorców.
Najnowszym projektem Fundacji są
Mitożercy.
Biuro
prasowe:
Fundacja
Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie
Mail: biuro@fundacja-zafiz.pl
pełna lista aktualności
|