Stworzone w tym celu praktyczne narzędzia i wytyczne obejmujące między innymi Kodeks dobrych praktyk EKG/ONZ,
metodologię pomiaru strat i odpadów żywnościowych dla łańcuchów dostaw
świeżych produktów, a także opracowanie minimalnych wymagań jakościowych
dla świeżych owoców i warzyw stanowią bezpośrednie wsparcie Celu
Zrównoważonego Rozwoju - (SDG) 12.3 - dotyczącego zmniejszenia o połowę
strat żywności do 2030 roku.
Podczas obrad 77. sesji Grupy Roboczej EKG/ONZ do spraw Norm
Jakościowych dla Produktów Rolnych (WP7), która odbywała się w trybie
hybrydowym od 14 do 16 listopada br., zorganizowany został okrągły stół w
sprawie strat i marnotrawstwa żywności, po którym nastąpiła dyskusja na
temat potencjalnych przyszłych prac Grupy Roboczej WP7 w powyższym
zakresie. Wydarzenie zostało uroczyście rozpoczęte przez Panią Agnieszkę
Sudoł – Zastępcę Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych, Przewodnicząca Grupy Roboczej WP7 oraz przez Panią
Elisabeth Tuerk - Dyrektor Wydziału Współpracy Gospodarczej i Handlu
EKG/ONZ. Następnie swoje prelekcje wygłosili eksperci z różnych państw
reprezentujący środowiska akademickie, administrację państwową,
organizacje międzynarodowe, a także przewodniczący poszczególnych Sekcji
Branżowych działających w ramach prac Grupy Roboczej WP7.
Okrągły stół był doskonałą okazją dla delegacji państw obecnych na
sesji Grupy Roboczej WP7 i przedstawicieli organizacji na prawach
obserwatora do wymiany doświadczeń oraz pomysłów w zakresie
przeciwdziałania stratom i marnotrawieniu żywności. Polska delegacja
zaprezentowała informacje na temat tegorocznego projektu realizowanego
przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Nie marnuj żywności. Szkoda
planety!”, połączonego z kampanią edukacyjną dedykowaną konsumentom
„Zasada 4P” – Planuj, Przetwarzaj, Przechowuj, Podziel się.
Więcej informacji na temat obrad okrągłego stołu oraz projektu „Nie
marnuj żywności. Szkoda planety!” można znaleźć odpowiednio na stronie EKG/ONZ oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: GIJHARS