Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – część 2Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.Kontrolą objęto objęto 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji (głównie hurtownie), w których sprawdzono 552 partie.
Cechy fizyczne
Wszystkie skontrolowane partie spełniały wymagania jakościowe określone w normach handlowych.
Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 108 partiach (19,6%). Najczęściej
stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły całkowitego braku oznakowania lub
niezamieszczenia na opakowaniu wymaganych informacji (np. kraju
pochodzenia, klasy jakości, danych identyfikacyjnych podmiotu
pakującego/wysyłającego).
Dokumentacja towarzysząca
W toku kontroli zweryfikowano faktury i inne dokumenty towarzyszące
kontrolowanym partiom świeżych owoców i warzyw. Nieprawidłowości
(niepełne lub błędne informacje o produkcie) stwierdzono w przypadku 57
partii (10,3%).
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|