Dioksyny i dioksynopodobne PCB w produktach pochodzenia zwierzęcego - opublikowane zmiany rozporządzenia 1881/2006W dniu dzisiejszym w Dzienniku Urzędowym UE L 274 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2002 z dnia 21 października 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych.
Zmiana rozporządzenia 1881/2006
polega na:
- ustanowieniu najwyższych
dopuszczalnych poziomów dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB
w środkach spożywczych do tej pory nieobjętych prawodawstwem Unii w
zakresie tych zanieczyszczeń, takich jak: mięso i produkty mięsne z kóz,
koni, królików, dzików, dzikiego ptactwa i jeleniowatych oraz wątroba kóz,
koni i dzikiego ptactwa;
- rozszerzeniu
istniejącego najwyższego dopuszczalnego poziomu tych zanieczyszczeń
dotyczącego jaj kurzych na wszystkie jaja drobiowe z wyjątkiem jaj gęsich;
- wprowadzeniu najwyższych
dopuszczalnych poziomów w odniesieniu do mięsa z odwłoka skorupiaków, w
szczególności kraba wełnistoszczypcego;
- obniżeniu
dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn oraz sumy
dioksyn i dioksynopodobnych PCB w mleku i produktach mlecznych.
Rozporządzenie wejdzie w
życie za dwadzieścia dni (dwudziestego dnia po jego
opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej), natomiast stosuje się
od dnia 1 stycznia 2023 r.
Środki spożywcze wymienione w
załączniku do rozporządzenia, które zostały/zostaną zgodnie z prawem
wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie
do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do
spożycia.
Link do
opublikowanego rozporządzenia:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.274.01.0064.01.POL&toc=OJ%3AL%3A2022%3A274%3ATOC
Źródło: Dziennik Urzędowy UE
pełna lista aktualności
|