Projekt opinii naukowej EFSA w sprawie dopuszczalnego górnego poziomu spożycia selenuEFSA opublikowała projekt opinii naukowej w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia selenu. Projekt opinii został przekazany do konsultacji publicznych do 18 października 2022 r.Panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i
alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony przez Komisję Europejską o
wydanie opinii naukowej na temat tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) dla
selenu. Przeprowadzono systematyczne przeglądy literatury w celu
zidentyfikowania dowodów naukowych dotyczących nadmiernego spożycia selenu i
skutków klinicznych oraz potencjalnych biomarkerów, ryzyka chorób przewlekłych
i upośledzonego rozwoju neuropsychologicznego u ludzi.
Najniższy poziom obserwowanych działań niepożądanych
(LOAEL) wynoszący 330 μg/dzień został zidentyfikowany w dużym randomizowanym,
kontrolowanym badaniu na ludziach (Selen and Vitamin E Cancer Prevention Trial
(SELECT)). Dla dorosłych mężczyzn i kobiet (w tym kobiet w ciąży i karmiących)
ustalono UL 255 μg/dzień. Na podstawie dostępnych danych wartość ta jest
uważana za chroniącą przed niekorzystnymi skutkami nadmiernego spożycia selenu.
UL dla dzieci są wyprowadzane z UL dla
dorosłych przy użyciu skalowania allometrycznego. W oparciu o dostępne dane
dotyczące spożycia, dorośli konsumenci prawdopodobnie nie przekroczą
dopuszczalnej wartości spożycia, z wyjątkiem regularnych użytkowników
suplementów diety zawierających wysokie dzienne dawki selenu lub regularnych
konsumentów orzechów brazylijskich.
Nie zgłoszono żadnego zagrożenia przy
obecnym poziomie spożycia selenu w krajach europejskich z żywności (z
wyłączeniem suplementów diety) u małych dzieci i dzieci, a spożycie selenu
wynikające z naturalnej zawartości żywności nie budzi obaw. Suplementy
zawierające selen u małych dzieci i dzieci należy stosować ostrożnie w
zależności od indywidualnych potrzeb.
pełna lista aktualności
|