Zaktualizowane wytyczne unijne dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywnościW dniu dzisiejszym zostało opublikowane Zawiadomienie Komisji Europejskiej w sprawie wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych ((2022/C 355/01).
Opublikowane wytyczne stanowią aktualizację
dotychczasowych wytycznych z 2016 r., ponieważ od 2016 r. dokonano szeregu
zmian w odpowiednich przepisach (np. w rozporządzeniu nr 852/2004 wprowadzono wymagania w zakresie kontroli alergenów i wymagania dotyczące kultury
bezpieczeństwa żywności) oraz dokonano zmian norm międzynarodowych (np. zmiana normy
ISO 22000 i ogólnych zasad higieny żywności opracowanych przez Komisję Kodeksu
Żywnościowego), a także przyjęto kodeks postępowania dotyczącego zarządzania
alergenami pokarmowymi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze
(przez Komisję Kodeksu Żywnościowego). Ponadto urząd EFSA opublikował od 2016
r. szereg istotnych opinii naukowych, a także zdobyto dalsze doświadczenia
związane z praktycznym wdrażaniem zaleceń.
Celem wytycznych jest usprawnienie
i zharmonizowanie wdrażania wymogów UE dotyczących dobrych praktyk
higienicznych i procedur opartych na zasadach systemu analizy zagrożeń i
krytycznych punktów kontroli (procedur opartych na HACCP) jako części systemów zarządzania
bezpieczeństwem żywności, dzięki udostępnieniu praktycznych wskazówek
dotyczących:
- odpowiednich przepisów
prawnych, powiązań między dobrymi praktykami higienicznymi, programami
warunków wstępnych (PRP), operacyjnymi programami warunków wstępnych (OPRP)
i procedurami opartymi na HACCP w ramach systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności, związków z międzynarodowymi normami i
szkoleniami oraz korzystania z wytycznych dotyczących dobrych praktyk
higienicznych;
- wdrożenia dobrych
praktyk higienicznych, w tym przewidzianej w przepisach unijnych
elastyczności zapewnianej nie którym przedsiębiorstwom spożywczym w
związku z ich wdrażaniem (załącznik I);
- wdrożenia procedur
opartych na HACCP, w tym przewidzianej w przepisach unijnych elastyczności
zapewnianej niektórym przedsiębiorstwom spożywczym w związku z ich
wdrażaniem (załącznik II);
- audytu systemu
zarządzania bezpieczeństwem żywności (załącznik III).
Dużą uwagę zwraca się na
elastyczność przewidzianą w stosowaniu dobrych praktyk higienicznych i procedur
opartych na zasadach HACCP, biorąc pod uwagę charakter działalności i wielkość
przedsiębiorstwa.
Opublikowane zawiadomienie Komisji
zastępuje zawiadomienie z 2016 r.
Źródło: Eur-Lex
pełna lista aktualności
|