PFPZ ZP na Green Film FestivalO wyzwaniach XXI wieku dla produkcji żywności i przyszłości żywienia w trakcie debaty Green Film Festival mówiła Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP.Szósty dzień 5. BNP
Paribas Green Film Festival poświęcony był tematowi żywności.
W panelu dyskusyjnym o marnowaniu i podrabianiu żywności w
kontekście gospodarki polskiej oraz europejskiej, z uwzględnieniem złożonego
problemu podrabiania żywności udział wzięła Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia Polska
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, a także Andrzej Halasiewicz, socjolog wsi i ekonomista, Michal
Siwek, dyrektor Departamentu Food
& Agri International Hub Grupy BNP Paribas Bank Polska, Ewelina
Łobodziec, koordynatorka ds. mediów w Green
REV Institute, koordynatorka rzecznictwa w European Fem Institute oraz Leszek
Wieciech, Dyrektor Programu Antykorupcyjnego, UN Global Compact Network Poland.
Dyrektor PFPŻ ZP odpowiedziała na pytania dotyczące marnowania
i fałszowania żywności, w tym omówiła czynniki
wpływające na ten problem, a także wyjaśniła, jak możemy przeciwdziałać
marnowaniu żywności w Polsce systemowo. Poza tym, odniosła się do doświadczeń
innych państw w zakresie ograniczenia marnowania żywności i jej podrabiania.
W kolejnej
debacie poświęconej żywności paneliści rozmawiali o diecie planetarnej, przyszłości
produktów roślinnych oraz śladzie
węglowym i wodnym żywności.
Gośćmi panelu byli Sebastian
Tolwinski, Head of Regional Corporate Affairs & Communications, Upfield, członek Rady Nadzorczej
PFPŻ ZP, a także Michal Siwek, Dyrektor Departamentu Międzynarodowego Hub Food and Agri, BNP
Paribas Bank Polska, Slawomir Jankowski, reżyser filmu „Rzeczpospolita Wegańska”,
Angelika Merchut, Zarząd Zieleni Kraków i prof. Stanisław
Mazur, Rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Moderatorką debaty
była Marta Kubala, RMF Classic.
pełna lista aktualności
|