Badanie EUFIC - brak konsensusu utrudnia komunikację w zakresie zdrowia publicznego na temat przetworzonej żywnościBadania wskazują na niejednoznaczność i dezorientację konsumentów dotyczącą takich terminów, jak „przetwarzanie”, „ultraprzetworzona”, a nawet „zdrowa” żywność.Badanie EUFIC wykazało, że: „W trakcie
dyskusji zaobserwowano brak wyraźnych granic w zakresie definiowania określeń
przetwarzania, przetworzonej żywności i niezdrowej żywności. Uczestnicy
zgodzili się, że konsensus jest ważny, ale trudny. Uczestnicy zidentyfikowali
potrzebę dalszego interdyscyplinarnego dialogu, w tym zaangażowania
społecznego, w celu przełamania zaobserwowanych problemów oraz pracy na rzecz
wzajemnego zrozumienia i opracowania jasnych przekazów komunikacyjnych”.
W szczególności badania wskazują na
niejednoznaczność i dezorientację konsumentów dotyczącą takich terminów, jak
„przetwarzanie”, „ultraprzetworzona”, a nawet „zdrowa” żywność. EUFIC
podsumował wyniki badania na seminarium internetowym poświęconym „postrzeganiu
przetworzonej żywności przez profesjonalistów” – webinar dostępny jest na
stronie https://www.youtube.com/watch?v=zLAJtp2DHm0
EUFIC opublikował również komunikat
prasowy podkreślający potrzebę dalszej interdyscyplinarnej współpracy w celu
osiągnięcia konsensusu w sprawie zakresu przetwarzania, stopnia przetwarzania i
aspektów stosowanych do oceny zdrowotności przetworzonej żywności. Informacja
prasowa dostępna jest na stronie https://www.eufic.org/en/newsroom/article/lack-of-professional-consensus-hinders-public-health-communications-about-processed-foods
pełna lista aktualności
|