Glikolipidy jako środki konserwujące w napojach20 lipca br. wejdzie w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1037 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glikolipidów jako środków konserwujących w napojach.W grudniu 2019 r. do Komisji wpłynął wniosek
o zezwolenie na stosowanie glikolipidów jako środków konserwujących
w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi,
niektórych innych produktach należących do kategorii 14.1 „napoje
bezalkoholowe” oraz piwie bezalkoholowym i napojach słodowych.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”)
ocenił bezpieczeństwo proponowanego stosowania glikolipidów jako dodatku do
żywności. W opinii Urzędu przyjętej w dniu 4 maja 2021 r.
ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na poziomie 10 mg/kg masy
ciała. Urząd odnotował, że najwyższy szacunek narażenia w wysokości
3,1 mg/kg masy ciała dziennie u małych dzieci mieści się
w ustalonym ADI i stwierdził, że narażenie na glikolipidy nie budzi
obaw co do bezpieczeństwa w przypadku zastosowań i poziomów
stosowania proponowanych przez wnioskodawcę.
W związku z powyższym, zezwolono na stosowanie glikolipidów
jako środków konserwujących w napojach objętych wnioskiem i nadano
temu dodatkowi numer E 246.
pełna lista aktualności
|