Dopuszczona do stosowania lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych i czekoladowychW dniu 29 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1023 z dnia 28 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania lecytyny owsianej w wyrobach kakaowych i czekoladowych objętych dyrektywą 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady.Lecytyna owsiana jest frakcjonowanym olejem owsianym, który
działa jako emulgator i ułatwia produkcję wyrobów kakaowych i czekoladowych
poprzez zmniejszenie lepkości i granicy plastyczności wyrobów czekoladowych.
Umożliwia to łatwe pompowanie roztopionej czekolady podczas przetwarzania.
Ponadto lecytyna owsiana zapobiega pojawianiu się na powierzchni produktów
wykwitu tłuszczu – szarawego nalotu – podczas przechowywania.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił
bezpieczeństwo lecytyny owsianej jako dodatku do żywności i w swojej opinii z
dnia 10 grudnia 2019 r. i stwierdził, że nie ma zagrożenia co do bezpieczeństwa
stosowania lecytyny owsianej jako dodatku do żywności w odniesieniu do
proponowanego przez wnioskodawcę stosowania i poziomów stosowania.
Lecytyna owsiana uzyskała numer E 322a i może być stosowana
w wyrobach kakaowych i czekoladowych (objętych dyrektywą 2000/36/WE) w dawce do
20 000 mg/kg.
Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 zostało odpowiednio
uzupełnione o specyfikację dla lecytyny owsianej E 322a.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1023 wejdzie w życie
dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE.
pełna lista aktualności
|