UE – promocja biopaliw może mieć zgubne skutki dla gospodarki żywnościowej i środowiskaZ opracowań przygotowanych dla Komisji Europejskiej wynika, że unijna polityka w sektorze biopaliw spowoduje wzrost cen produktów rolnych i dochodów w rolnictwie UE, ale może doprowadzić także do niedoborów żywności w krajach najbiedniejszych.Wg różnych kalkulacji, wprowadzenie w 2020 roku obligatoryjnego progu zużycia biopaliw w wysokości 10 proc. spowoduje wzrost dochodów unijnych rolników o 3,5procent. Popyt ze strony UE na surowce energetyczne jak pszenica zaowocuje około 7 proc. wzrostem cen tego zboża na świecie, w przypadku kukurydzy i cukru presja cenowa ma być większa, a te produkty rolne mogą podrożeć nawet o 20 procent. Stanie się tak mimo prognoz zwiększenia o 10proc. unijnego areału buraków cukrowych. Jeszcze więcej podrożeją oleje roślinne (30-35procent). Oczekuje się, że UE będzie musiała sprowadzać około 1/3 biopaliw dla zaspokojenia wewnętrznego popytu. Wzmożone zapotrzebowanie na import biopaliw może doprowadzić do ekspansji upraw energetycznych kosztem lasów deszczowych i adaptacji innych dzikich terenów pod uprawy. Takie procesy już zachodzą w krajach najbiedniejszych. Jednocześnie może dojść do konkurencji o ziemię uprawną między surowcami spożywczymi a energetycznymi, czego efektem będzie głód.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters)
pełna lista aktualności
|