NUTRITECH - nowy program NCBiR wsparcia producentów żywności oraz przedsiębiorców oferujących rozwiązania w zakresie prawidłowego żywieniaNarodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) przyjęło nowy program strategiczny "NUTRITECH" pozwalający na sfinansowanie prac B+R zmierzających do opracowania rozwiązań dotyczącymi żywności i żywienia spersonalizowanego (plany żywieniowe), wykorzystywanego w leczeniu chorób (zwłaszcza dietozależnych).Wsparcie będzie udzielane w trzech obszarach
strategicznych, dla których zdefiniowano zagadnienia, które mogą stać się przedmiotem realizowanych
projektów.
W ramach Programu możliwe będzie uzyskanie
wsparcia na opracowanie innowacyjnych rozwiązań w następującym zakresie:
I. Nutrigenomika i biomedycyna jako narzędzie
wspierające walkę z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi (m. in. chorobami dietozależnymi); np.:
- rozwiązania dietetyczne bazujące na
badaniach biomedycznych, medycynie personalizowanej oraz analizie
żywieniowych czynników ryzyka, pozwalające na redukcję zapadalności na
choroby dietozależne,
- narzędzia pozwalające na opracowanie
jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe
choroby niezakaźne.
II. Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom:
- nowoczesne rozwiązania żywieniowe w
walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi,
- produkty żywieniowe m.in. dla osób
chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie
rekonwalescencji, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów
chorobowych,
- rozwiązania w zakresie żywności
funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób
- rozwiązania pozwalające na poprawę
stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o
działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych,
- produkty oparte o różnorodne
kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające
zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich
stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w
dietoterapii.
III. Aspekty
technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia:
- rozwiązania pozwalające na zmniejszanie
ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji
żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości
odżywczych, sensorycznych,
- produkty i rozwiązania dotyczące
prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka,
- technologie do produkcji żywności
prozdrowotnej, dostępnej cenowo,
- rozwiązania dotyczące gospodarki
obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności,
- rozwiązania umożliwiające weryfikację
autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej,
- narzędzia pozwalające na kontrolę
jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w
procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w
produkcji żywności.
Zaplanowany
budżet Programu to 200 mln PLN, a maksymalny poziom dofinansowania to
ok. 10 mln PLN.
W
ramach Programu wsparcie będą mogli uzyskać:
- przedsiębiorcy,
- jednostki naukowe,
- konsorcja składające się z jednostek
naukowych, przedsiębiorców oraz innych podmiotów.
Ogłoszenie naboru zostało zaplanowane na II
kwartał b.r., a więc szczegóły
konkursu zostaną ogłoszone w ciągu miesiąca.
pełna lista aktualności
|