W związku z udostępnieniem w Biuletynie Informacji Publicznej Rządowego
Centrum Legislacji w serwisie Rządowy Proces Legislacyjny projektu
rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
przedstawia swoje uwagi do niniejszego projektu.
Uregulowanie standardu odżywiania pacjentów w szpitalach jest w
ocenie PFPŻ ZP w pełni zrozumiałe i uzasadnione. O potrzebie regulacji świadczą
choćby dotychczasowe wyniki kontroli przeprowadzanej przez różne organy, wskazujące
na liczne nieprawidłowości w tym obszarze. Jednakże rozwiązania zaprezentowane
w aktualnym Projekcie rozporządzenia budzą poważne zastrzeżenia, gdyż ich
wprowadzenie nie pomoże osiągnąć zakładanych celów.
1) Konieczność odróżnienia od siebie w
niniejszym Projekcie dwóch pojęć – żywienia zbiorowego od
leczenia żywieniowego w szpitalu
Jedynie pierwsze z nich, tj. zbiorowe żywienie szpitalne, a więc
posiłki podawane pacjentom jako konieczny element hospitalizacji, powinno być regulowane
przez niniejsze rozporządzenie. Wynikające z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
żywienie zbiorowe w szpitalu nie ma celu leczniczego, a cel o charakterze
socjalnym. Definiowane jest zatem jako świadczenie towarzyszące będące elementem świadczenia
opieki zdrowotnej, a nie jako świadczenie zdrowotne. Posiłki podawane pacjentom
podczas hospitalizacji powinny być dostosowane do ich stanu zdrowia, jednak same w sobie
nie mają właściwości leczniczych.
Natomiast leczenie żywieniowe, stanowiące indywidualnie dobrane świadczenie
opieki zdrowotnej nakierowane na poprawę stanu zdrowia konkretnego
pacjenta i regulowane przez obowiązujące już przepisy1, powinno znaleźć się poza zakresem niniejszego
Projektu.
Tak rozumiane leczenie żywieniowe jest bowiem świadczeniem
zdrowotnym, regulowanym m.in. przez rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie świadczeń
gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego2 i zarządzenia Prezesa NFZ3.
Brak wyraźnego rozróżnienia w Projekcie rozporządzenia tych dwóch
pojęć może prowadzić do wielu nieprzewidzianych, negatywnych skutków oraz daleko idących
konsekwencji prawnych. Przykładowo, jeśli odżywianie stanowiłoby świadczenie
zdrowotne, to osoba przygotowująca lub podająca posiłek mogłaby zostać uznana za osobę
udzielającą świadczeń zdrowotnych, a miejsce przyjmowania posiłków mogłoby
zostać uznane za miejsce udzielania świadczeń zdrowotnych.
Mając na uwadze powyższe argumenty, PFPŻ ZP rekomenduje
uzupełnienie Projektu rozporządzenia o przepis, który
jasno i wyraźnie wyłączy z zakresu regulacji
leczenie żywieniowe.
2) Projekt wymaga uspójnienia z obecnymi regulacjami
W zaproponowanym kształcie Projekt zawiera rozwiązania stojące w
sprzeczności z obowiązującymi przepisami.
Proponowany zapis Projektu rozporządzenia: „§ 3. 1. Lekarz, po
dokonaniu oceny stanu odżywienia pacjenta oraz uwzględniając jego potrzeby decyduje o
rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach” nie jest zbieżny z rozporządzeniem w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu
leczenia szpitalnego2.
Według obowiązujących regulacji, nie ma ograniczenia co do osób,
które mogą dokonać oceny stanu odżywienia pacjenta. W praktyce dokonuje jej nie tylko
lekarz, ale m.in. pielęgniarka lub dietetyk.
Ograniczenie osób uprawnionych do oceny stanu odżywienia do
lekarza pozostaje również niezrozumiałe w obliczu obecnych problemów systemowych z dostępnością
lekarzy oraz zjawiskiem przeciążenia ich obowiązkami. Skuteczniejszy w tej roli
byłby z pewnością dietetyk, który jest w tym kierunku wykwalifikowany.
Zważywszy na powyższe argumenty, PFPŻ ZP proponuje zmianę
osoby
dokonującej oceny stanu odżywienia z lekarza na osobę
wykonującą
zawód
medyczny, którą może być m.in. pielęgniarka lub dietetyk4.
3) Potrzeba usunięcia z załącznika nr 2 do Projektu
rozporządzenia, diety numer 15 (Dieta do żywienia przez zagłębnik lub przetokę)
Przemawia za tym szereg argumentów. Poniżej przedstawimy kilka najważniejszych:
- Żywienie dojelitowe metodą dostępu sztucznego stosowane jest często u niedożywionych chorych (lub u których istnieje ryzyko niedożywienia),
u których nie udało się przeprowadzić skutecznej interwencji żywieniowej drogą
doustną, lub u których istnieje ryzyko niepowodzenia takiego żywienia. Dlatego
podstawą nowoczesnego żywienia dojelitowego są diety przemysłowe, które umożliwiają
podaż choremu wymagającemu leczenia żywieniowego zbilansowanej ilości
wszystkich składników odżywczych.
- Leczenie żywieniowe nie obejmuje tak zwanych diet zwykłych
(przygotowywanych w warunkach domowych lub szpitalnych) oraz diet płynnych
zmiksowanych, nie jest ono w tej postaci finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Podawanie tzw. miksu kuchennego pacjentowi przez sztuczny dostęp jest niezgodne
ze Standardami żywienia dojelitowego i
pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu z 2019 roku. Wynika to z
wielu powodów, m.in. z tego, że każda dieta zmiksowana i upłynniona jest
niedoborowa, a oszacowanie jej rzeczywistej wartości odżywczej jest w
codziennej praktyce w zasadzie niemożliwe.
- Podsumowując, pacjent wymagający żywienia przez zgłębnik powinien być zakwalifikowany do leczenia żywieniowego. Leczenie to powinno być
prowadzone wyłącznie odpowiednią do tego typu podaży dietą przemysłową i jako
takie stanowi świadczenie zdrowotne gwarantowane m.in. w lecznictwie szpitalnym
finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Natomiast niniejszy Projekt
rozporządzenia – jak zauważyliśmy wcześniej – powinien regulować wyłącznie żywienie
zbiorowe w szpitalu, które należy do katalogu świadczeń towarzyszących.
PFPŻ ZP widzi konieczność wprowadzenia regulacji w zakresie żywienia
pacjentów w szpitalach. Zważywszy jednak na wskazane powyżej argumenty, Federacja
uważa, że Projekt rozporządzenia w zaproponowanej obecnie przez projektodawcę
formie nie powinien wejść w życie.
PFPŻ ZP zaapelowało o uwzględnienie powyższych argumentów na
dalszych etapach prac nad
projektem rozporządzenia.
1 Por. § 6 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego.
2 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego.
3 Por. § 6 zarządzenia nr 167/2019/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 29 listopada 2019 w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju świadczenia zdrowotne kontraktowane odrębnie.
4 Zwracamy uwagę na procedowany obecnie projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych, która przesądza o włączenie dietetyków do tej kategorii osób.