Publikacja FAO „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym”W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi.Spośród międzynarodowych dokumentów
wymieniono teksty Komisji Kodeksu Żywnościowego z zakresu systemów
kontroli oraz znakowania żywności. Wspomniano także o kodeksowym
dokumencie dyskusyjnym dotyczącym integralności i autentyczności
żywności, w którym zawarto propozycje definicji, w tym definicji
oszustwa żywnościowego.
Ciekawym przykładem podanym w rozdziale o
rozwiązaniach krajowych jest sprawa w Europejskim Trybunale
Sprawiedliwości C-195-14 dotycząca wprowadzającego w błąd znakowania
żywności. Podano także przykłady z Australii i USA.
W publikacji szeroko omówiono specyfikę handlu internetowego.
W podsumowaniu czytamy, że strategie
prawne i narzędzia powinny obejmować koordynację z agencjami publicznymi
i przedsiębiorstwami spożywczymi, a także nowe technologie wykrywania i testowania.
Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwości identyfikowalności i
etykietowania oraz takie kwestie jak informowanie konsumentów,
zachęcanie do opracowywania najlepszych praktyk biznesowych czy systemy
egzekwowania prawa cywilnego i karnego.
Publikacja do pobrania ze strony FAO: https://www.fao.org/3/cb9035en/cb9035en.pdf
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|