Doniesienia prasowe - HACCP w małym przedsiębiorstwie - porady Komisji EuropejskiejOd 1 stycznia 2006 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie 852/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Wprowadziło ono obowiązek stosowania systemu HACCP przez wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego –niezależnie od wielkości. Jednakże, aby nadmiernie nie obciążać małych firm, rozporządzenie dopuszcza pewną elastyczność we wprowadzaniu systemu.Według doniesień dzisiejszej Rzeczpospolitej, Komisja Europejska opublikowała niedawno przewodnik, określający granice tej elastyczności. W języku angielskim jest on dostępny tutaj.
Jednakże należy pamiętać o tym, iż zapisy zawarte w przewodniku nie są wiążące, a Komisja nie gwarantuje poprawności ich interpretacji. Ponadto treść przewodnika może ulec zmianie pod wpływem doświadczeń firm i organizacji kontrolnych.
Polska Federacja Producentów Żywności przetłumaczyła i opublikowała wiele poradników wdrażania HACCP i dobrych praktyk higienicznych. Wszystkie nasze przewodniki są zatwierdzone przez Głównego Inspektora Sanitarnego. PFPŻ opracowała następujące tytuły:
- Higiena cukru w europejskim przemyśle cukrowniczym - Przewodnik wdrażania ogólnych zasad higieny żywności i systemu HACCP w zakładach przemysłu makaronowego - Wskazówki dotyczące dobrej praktyki higienicznej w produkcji przetworów mlecznych - Przewodnik dobrej praktyki higienicznej dla przemysłu soków owocowych - Kodeks dobrej praktyki higienicznej dla produkcji lodów jadalnych - Kodeks higieny dla margaryn i tłuszczów do smarowania - Przewodnik dobrej praktyki higienicznej dla produkcji mrożonej żywności - Przewodnik dobrych praktyk higienicznych CAOBISCO (wyroby czekoladowe i cukiernicze)
Można je zamówić tutaj
Rzeczpospolita, "Jest prostszy sposób na HACCP w małej firmie", A. Hutyra, 04.04.2006 r.
pełna lista aktualności
|