Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 84 partiach. Z uwagi na niewłaściwy smak i zapach zakwestionowano 2 partie (2,4%).
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 160 partii, z czego 31 zakwestionowano
(19,4%). Stwierdzono m.in. zaniżoną lub zawyżoną zawartość alkoholu
etylowego oraz cukrów redukujących po inwersji (poziom słodkości).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 83 partii, z czego w 41 stwierdzono nieprawidłowości (17,9%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku wskazania miejsca wytworzenia wina oraz pełnych informacji o podmiocie dokonującym butelkowania.
- Zastosowania odniesienia do nazwy jednostki geograficznej (w której
wino zostało wyprodukowane) pomimo, że dany produkt nie posiadał
„Chronionej Nazwy Pochodzenia” (ChNP) ani „Chronionego Oznaczenia
Geograficznego” (ChOG).
- Niewłaściwego oznaczenia ilości nominalnej (np. zastosowanie zbyt
małej wysokości cyfr i liter, poprzedzenie jej nieprawidłowym
wyrażeniem, użycie dużych liter „ML”) oraz zawartości alkoholu etylowego
(tj. poprzedzenie jej niewłaściwym wyrażeniem, wskazanie po liczbie
jednostek procentowych niewłaściwego symbolu lub niepodanie symbolu „%
obj.”).
Źródło: GIJHARS