Projekt
dostosowuje m.in. przepisy dotyczące zadań Inspekcji Weterynaryjnej do
rozwiązań obowiązujących w Unii Europejskiej. Dotyczy to kontroli
urzędowych czynności, które są przeprowadzane w celu zapewnienia
stosowania prawa żywnościowego i paszowego.
Najważniejsze rozwiązania
- Określone
zostały zadania i kompetencje instytucji w związku z unijnymi
przepisami w obszarze ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa
produktów pochodzenia zwierzęcego, a także żywności znajdującej się w
rolniczym handlu detalicznym.
- Umożliwiono
dokonywanie w Polsce uboju w gospodarstwie bydła w wieku do 12.
miesiąca życia, w ramach produkcji mięsa na użytek własny. Rozwiązanie
to jest realizacją postulatów zgłaszanych przez rolników.
- Stworzona
zostanie elektroniczna książka leczenia zwierząt. Zapewni ona
dostępność – dla celów kontroli urzędowych – pełnej informacji
dotyczącej stosowania produktów leczniczych u zwierząt, z których lub od
których pozyskuje się żywność.
- Uregulowano
kwestię dotyczącą przywozu niezharmonizowanych produktów pochodzenia
zwierzęcego z państw trzecich. - Minister rolnictwa i rozwoju wsi będzie
mógł określić w rozporządzeniu weterynaryjne wymagania przywozowe dla
produktów pochodzenia zwierzęcego, jeżeli nie zostały one ustanowione w
przepisach UE. - Produkty pochodzenia zwierzęcego, dla których zostaną
ustalone krajowe przepisy przywozowe, będą mogły być wprowadzane na
rynek wyłącznie na terytorium Polski.
Nowe przepisy mają wejść w życie 1 czerwca 2022 r.
Źródło: MRiRW