Ponowna ocena dodatków do żywności W dniu 26 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE nr L 80 zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca
2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do
żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady
(WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywnościTekst mający
Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 zobowiązuje Komisję Europejską do ustanowienia
programu ponownej oceny bezpieczeństwa dodatków do żywności, które zostały już
dopuszczone w Unii Europejskiej przed 20 stycznia 2009 r. Ocenę przeprowadza Europejski
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Dodatki
do żywności podlegające ponownej ocenie EFSA zostały wcześniej ocenione przez
Komitet Naukowy ds. Żywności pod kątem ich bezpieczeństwa. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca
2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do
żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady
(WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywnościTekst mający
Kolejność priorytetów w zakresie ponownej oceny obecnie
dopuszczonych dodatków do żywności ustalono na podstawie następujących kryteriów:
- czasu, jaki upłynął od ostatniej oceny dodatków do żywności
przeprowadzonej przez Komitet Naukowy ds. Żywności lub EFSA,
- dostępności nowych dowodów naukowych,
- zakresu stosowania w żywności danego dodatku do żywności
- narażenia ludzi na spożycie danego dodatku do żywności,
uwzględniając również wyniki sprawozdania Komisji na temat spożycia dodatków do
żywności w Unii Europejskiej
Dopuszczone dodatki do żywności
zostaną poddane ponownej ocenie w następującej kolejności oraz w następujących terminach:
a) ponowna ocena wszystkich
dopuszczonych barwników spożywczych wymienionych w dyrektywie 94/36/WE zostanie
zakończona do dnia 31 grudnia 2015 r.;
b) ponowna ocena wszystkich
dopuszczonych dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące
wymienionych w dyrektywie 95/2/WE zostanie zakończona do dnia 31 grudnia 2018
r.;
c) ponowna ocena wszystkich dopuszczonych substancji słodzących
wymienionych w dyrektywie 94/35/WE zostanie zakończona do dnia 31 grudnia 2020
r.
Załącznik I rozporządzenia zawiera wykaz dopuszczonych dodatków do żywności, które zostały dopuszczone przed
dniem 20 stycznia 2009 r. i w przypadku których ponowna ocena EFSA jest
zakończona w momencie przyjęcia rozporządzenia nr 257/2010.
W załączniku II podano szczegółowe daty
ponownej oceny dla wybranych dodatków, w ramach pełnionej funkcji
technologicznej.