Nowe trendy i rosnąca rola przekąsek wśród konsumentów. Mondelēz International publikuje trzeci coroczny raport State of Snacking™.• 85% konsumentów na całym świecie preferuje przekąski firm, które neutralizują wpływ produkcji na środowisko,
• Świadome odżywianie i troska o dobre samopoczucie odgrywają coraz większą rolę przy wyborze przekąsek,
• Każdego dnia, 75% pokolenia „Z” zastępuje przekąską co najmniej jeden posiłek,
• Słodkie przekąski dostarczające przyjemności coraz częściej są częścią zbilansowanej diety.Mondelēz International opublikował wyniki tegorocznego
raportu State of Snacking™ – globalnego badania trendów konsumenckich dotyczących
przekąsek. Wyniki badań wskazują na rosnące znaczenie przekąsek w życiu
konsumentów, a kwestie świadomych wyborów żywieniowych i troski o dobre
samopoczucie stają się coraz ważniejsze przy wyborze produktów spożywczych. Raport,
opracowany we współpracy z firmą badawczą The Harris Poll, oparty jest na
wynikach badań wśród tysięcy konsumentów w dwunastu krajach na całym świecie.
„Tegoroczny raport State of Snacking wskazuje, że definicja
przekąsek zmieniła się w ciągu ostatnich trzech lat - obejmuje ona więcej
rodzajów żywności oraz okazji do konsumpcji. Szczególnie pandemia znacznie
wpłynęła na podejście konsumentów do przekąsek. Coraz więcej osób stawia na
świadome wybory żywieniowe i zwraca większą uwagę na wartości odżywcze spożywanych
produktów. Zwyczaje konsumentów wskazują, że zarówno zaspokojenie potrzeb
żywieniowych, jak i sprawianie sobie drobnych przyjemności jest dla nich ważne.
Dlatego nadal chcemy zachęcać naszych konsumentów do większej uważności, jeśli
chodzi o ich codzienne nawyki żywieniowe, oferując im produkty, które spożywane
dla przyjemności, mogą być także częścią zrównoważonego stylu życia” – powiedział Marcin
Dobrock, Dyrektor Zarządzający Mondelez Polska i kraje bałtyckie.
Kluczowe
wnioski z raportu:
- Rozszerzona definicja – prawie 80% konsumentów
na całym świecie twierdzi, że ich definicja przekąski zmieniła się w ciągu
ostatnich 3 lat i obejmuje więcej rodzajów żywności, a także okazji do konsumpcji.
- Poza odżywcze wartości – 85% konsumentów je
przynajmniej jedną przekąskę dziennie dla przyjemności, 88% twierdzi, że
zrównoważona dieta może zawierać odrobinę przyjemności, a 74% twierdzi, że nie
wyobraża sobie świata bez czekolady.
- Spójność wyborów zakupowych z osobistymi wartościami
– 85% konsumentów na całym świecie chce kupować przekąski firm, które neutralizują
wpływ produkcji na środowisko.
Ponadto, w
raporcie zostały poruszone takie kwestie jak:
Dostęp
do przekąsek
- Konsumenci eksperymentują z nowymi kanałami
zakupu przekąsek – 53% zgłosiło, że w ciągu ostatniego roku robiło zakupy przy
użyciu co najmniej trzech nietradycyjnych lub nowych kanałów sprzedaży takich
jak np.: aplikacje do zamawiania jedzenia z dostawą, odbiór zamówień w punkcie
sprzedaży oraz strony internetowe dostarczające towary bezpośrednio do
konsumentów.
o Większość
konsumentów z całego świata oczekuje, że będzie mogła kupować wybrane przez
siebie przekąski, kiedy tylko zechce (80%) i za pomocą dowolnego kanału (74%). Trend
ten jest szczególnie zauważalny w Azji i Ameryce Łacińskiej.
Przekąski
służące dobrym celom
- Konsumenci podchodzą do swoich decyzji
zakupowych w sposób coraz bardziej przemyślany, ponieważ są coraz bardziej
świadomi wyznawanych przez siebie wartości. Wkładają więcej wysiłku, aby
dowiedzieć się czegoś o markach i firmach, od których kupują. Są bardziej
wymagający, jeśli chodzi o odpowiedzialność społeczną producenta wybieranych
przez siebie przekąsek.
o Jedną z
ważniejszych kwestii jest ograniczenie ilości produkowanych odpadów. Aż 78% konsumentów
twierdzi, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na środowisko naturalne przy
wyborze produktów spożywczych są ich opakowania.
Media
społecznościowe jako inspiracja dla konsumpcji przekąsek
- Media społecznościowe stają się ważnym źródłem
informacji, ponieważ konsumenci coraz częściej odnajdują tam trendy żywieniowe
i inspiracje.
o Ponad połowa konsumentów na całym świecie twierdzi,
że media społecznościowe zainspirowały ich do spróbowania nowej przekąski w
ciągu ostatniego roku.
Dodatkowe wnioski z raportu 2021 State of Snacking, dostępne są do
pobrania na stronie www.mondelezinternational.com/stateofsnacking.
O Mondelez Polska
Mondelez Polska jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, od
30 lat obecną na naszym rynku. Zatrudnia blisko 4600 pracowników i jest
liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce. Bogata oferta firmy obejmuje znane marki kategorii przekąsek,
takie jak: czekolady Milka, Toblerone i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony
3BIT, ciastka Milka, OREO, belVita, Lubisie, Delicje, San, Łakotki oraz
cukierki i gumy Halls. Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz
International, Inc. Pod zmienioną nazwą (dawniej Kraft Foods) funkcjonuje w
Polsce od 2013 r.
O Mondelēz International
Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) jest globalnym liderem w kategorii czekolady,
ciastek, gum do żucia i cukierków. Firma z przychodami
w wysokości około 27 miliardów USD w 2020 r., zachęca ludzi w 150 krajach na
całym świecie do spożywania przekąsek w sposób odpowiedzialny. Jako właściciel
kultowych marek, takich jak ciastka Oreo,
belVita i LU, czekolady Cadbury Dairy
Milk, Milka i Toblerone, cukierki Sour Patch Kids oraz guma do żucia Trident, odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu rynku przekąsek
na świecie. Mondelēz
International jest członkiem Standard and Poor's 500, Nasdaq 100 i Dow Jones
Sustainability Index. Więcej informacji jest dostępnych na
stronie www.mondelezinternational.com oraz profilu firmy
na Twitterze www.twitter.com/MDLZ.
O metodologii
badawczej
Ankieta została przeprowadzona online przez The Harris Poll w imieniu
Mondelēz International w dniach 5-27 października 2021 r. pośród 3555 dorosłych
osób w wieku 18 lat+ na całym świecie. Badanie objęło 12 rynków, w tym Stany
Zjednoczone (n=254), Kanadę (n=255), Meksyk (n=256), Brazylię (n=255), Francję
(n=255), Niemcy (n=255), Wielką Brytanię (n=251), Rosję (n=255), Chiny (n=257),
Indie (n=253), Indonezję (n=254) i Australię (n=255). Inne kluczowe analizowane
grupy obejmują: pokolenie Z / „centenialsi” w wieku 18-24 lat (n=397),
„milenialsi” w wieku 25-40 lat (n=1,174), pokolenie X w wieku 41-56 lat
(n=823), pokolenie Baby Boomers w wieku 57-75 lat (n=604) oraz tak zwane ciche
pokolenie w wieku w wieku 76+ (n=57). Dane z lat 2020 i 2019 odnoszą się do
podobnych badań przeprowadzonych w dniach 6-20 października 2020 roku pośród 6
292 dorosłych osób na całym świecie oraz w dniach 16-24 września 2019 roku pośród
6 068 dorosłych osób na całym świecie.
Mondelez Polska
za NielsenIQ: Panel Handlu Detalicznego; Cała Polska z Dyskontami (Food);
Udziały w sprzedaży wartościowej w okresie IV 2020 - III 2021 w Kategorii
Produktów Czekoladowych (suma Tabliczek, Pralin i Batonów, z wyłączeniem
Batonów Chłodzonych) oraz w Kategorii Słodkich Wypieków (suma Ciastek
Paczkowanych oraz Miękkich Ciastek o wadze do 75g).