Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).
Celem COP jest rozszerzenie potencjału uczenia się, dzielenie
się różnorodnymi doświadczeniami i wiedzą, zachęcanie do zrozumienia
nowych perspektyw oraz stymulowanie indywidualnego i zbiorowego uczenia
się. Ta funkcjonalna i aktywna społeczność profesjonalistów i praktyków
ma służyć do usprawnienia wymiany informacji oraz do zbierania wysokiej
jakości wiedzy technicznej w jednym miejscu i czasie.
Społeczność na rzecz praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności (COP) ma służyć do:
- dzielenia się, wymiany i rozwoju wiedzy oraz doskonalenia praktyk;
- uczenia się z pierwszej ręki od ekspertów podczas regularnych wydarzeń;
- dostępu do aktualizacji zasobów WHO w zakresie bezpieczeństwa żywności i nowych publikacji;
- dzielenia się zdobytymi doświadczeniami i wiedzą opartą na zbiorowych przemyśleniach jej członków.
Członkostwo w tej nowej wirtualnej społeczności to także dostęp do
regularnych tematycznych seminariów internetowych, comiesięcznych
aktualizacji i zasobów dotyczących bezpieczeństwa żywności, jak również możliwość dzielenia się swoimi
danymi oraz przesyłania ogłoszeń o planowanych wydarzeniach i innych
treści dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Na dedykowanej podstronie internetowej WHO znajdują się dodatkowe materiały wraz z informacją, w jaki sposób dołączyć do społeczności.
Źródło: GIJHARS