Francja i Austria wzywają KE do opracowania ogólnounijnej strategii w zakresie białka pochodzenia roślinnegoMinisterstwa Rolnictwa Francji i Austrii wzywają Komisję Europejską do opracowania ogólnounijnej strategii w zakresie białka pochodzenia roślinnego, która ich zdaniem przyczyniłaby się do bardziej zrównoważonego i zróżnicowanego rolnictwa.W swojej deklaracji oba ministerstwa
przypominają o wielkim potencjale produkcji białek roślinnych oraz wysokim poziomie
technik i standardów produkcji roślinnej w UE, zwłaszcza w porównaniu z krajami
trzecimi. Wskazywano również, że zachęcanie do produkcji białka roślinnego w
Europie pozwoliłoby UE stawić czoła wyzwaniom środowiskowym i klimatycznym.
Takie zobowiązanie byłoby zgodne z
unijnym pakietem Fit for 55, w ramach którego Komisja Europejska dąży do 55%
redukcji emisji do 2030 r. Byłoby również zgodne z unijną strategią „od pola do
stołu”, która ma na celu uczynienie żywności w bardziej zrównoważoną.
We wspólnej deklaracji, Francja i Austria
wzywają również Komisję Europejską do opracowania europejskiej strategii w
oparciu o raport wykonawczy z 2018 r. na temat rozwoju białek roślinnych w UE.
Zdaniem ministrów, wiązałoby się to ze wzmocnieniem produkcji lokalnej w celu
osiągnięcia standardów unijnych, przy jednoczesnym skróceniu łańcuchów dostaw
przez branże przetwórstwa spożywczego. Deklaracja wzywa również do większego
nacisku na hodowlę roślin
Dodatkowe informacje dostępne są np. w
poniższym artykule
https://www.foodnavigator.com/Article/2021/12/23/France-Austria-call-for-a-European-plant-based-protein-strategy?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright
pełna lista aktualności
|