Podcast: Co z cenami żywności?Inicjatywa rządu dotycząca obniżenia podatku VAT z 5 proc do zera jest dobrym pomysłem - mówi Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności w wywiadzie Portalspożywczy.pl.- Ceny żywności w Polsce w ciągu ostatniego kwartału faktycznie bardzo wzrosły, średnio o około 8,6 procenta, natomiast jeśli popatrzymy na półki, to zobaczymy, że niektóre kategorie wzrosły znacząco więcej. Mówimy o wzrostach rzędu 20, 30, a nawet 70 proc. - mówi Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
- Dlatego uważam, że inicjatywa rządu dotycząca obniżenia podatku VAT z 5 proc do zera jest dobrym pomysłem. Nawet pod względem etycznym przy tak szybko rosnących cenach taki gest, jak zejście państwa z pewnych obciążeń fiskalnych jest dobrze postrzegane - dodaje.
Polecamy wysłuchanie podcastu Portalspozywczy.pl>>
pełna lista aktualności
|