Global Nutrition Report 2021Global Nutrition Report to niezależnie sporządzany coroczny bilans stanu żywienia i odżywienia na świecie. Raport stwierdza, że „pomimo pewnych postępów, diety nie stają się zdrowsze i stawiają coraz większe wymagania dla środowiska; równocześnie utrzymują się niedopuszczalne poziomy niedożywienia”.Kluczowe wnioski wynikające z tej edycji raportu są następujące:
- Świat nie jest
na dobrej drodze do osiągnięcia większości globalnych celów żywieniowych
w odniesieniu do żywienia matek, niemowląt i małych dzieci, w tym nadwagi
w dzieciństwie, a także wszystkich celów związanych z dietą związanych z
chorobami niezakaźnymi (NCD), w tym spożycia soli, podwyższonego ciśnienia
krwi, otyłość dorosłych i cukrzyca;
- Ponad 40%
wszystkich mężczyzn i kobiet (2,2 miliarda ludzi) ma obecnie nadwagę lub
otyłość. 38,9 mln dzieci poniżej 5 roku życia ma
nadwagę;
- Spośród 194
ocenionych krajów, 105 jest na dobrej drodze do osiągnięcia celu walki z
nadwagą w dzieciństwie. Żaden kraj nie jest na dobrej drodze do
osiągnięcia celu polegającego na ograniczeniu spożycia soli lub
powstrzymaniu wzrostu otyłości wśród dorosłych. Tylko 6 krajów
zachodnich o wysokich dochodach (Australia, Dania, Finlandia, Holandia,
Norwegia i Szwecja) jest na dobrej drodze do osiągnięcia zarówno celów
związanych z cukrzycą, jak i podwyższonym ciśnieniem krwi (zarówno dla
mężczyzn, jak i kobiet). Postępy na poziomie poszczególnych krajów można
znaleźć tutaj - https://globalnutritionreport.org/documents/720/Fig-1.5b_Country-level_progress_towards_the_global_nutrition_targets_by_indicator.pdf
- Kluczowe cele
globalne i systematyczne monitorowanie wykluczają dietę, pomimo jej wpływu
na zdrowie i środowisko. Obecne cele nie odnoszą się wyraźnie do
nieprawidłowej diety i jej jakości (z wyjątkiem poziomu soli) jako
podstawowej przyczyny niedożywienia we wszystkich jego formach. Ponadto
nie ustalono globalnych celów dotyczących niedoborów mikroskładników
odżywczych (z wyjątkiem anemii), pomimo ich znaczenia dla zdrowia i
rozwoju;
- Diety na całym
świecie są dalekie od zdrowych i nie uległy poprawie w ciągu ostatniej
dekady (na podstawie porównania danych z lat 2010 i 2018).
Około połowa światowej populacji (48%) spożywa za dużo lub za mało kalorii
i charakteryzuje się niezrównoważoną masą ciała, w tym nadwagą (26%),
otyłością (13%) i niedowagą (9%). Przejadanie się i – w związku z tym –
odsetek nadwagi i otyłości wzrósł prawie pięciokrotnie (+0,70%) niż
zmniejszył się poziom niedowagi (-0,15%).
- Konkretne liczby
cytowane dla Europy:
- Spożycie
owoców i warzyw 41% poniżej rekomendacji (choć wzrosło o 5%);
- Spożycie
mięsa czerwonego i przetworzonego było 8-9 razy za wysokie (i wzrosło o
4%);
- Zgony, które
można przypisać złej diecie, wzrosły o 15% od 2010 r.
– szybciej niż wzrost populacji – i są obecnie odpowiedzialne za ponad 12
milionów zgonów z powodu chorób niezakaźnych u dorosłych. Odsetek
przedwczesnych zgonów przypisywanych zagrożeniom żywieniowym jest
najwyższy w Ameryce Północnej i Europie (po 31%). Żaden region nie
jest na dobrej drodze do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju, jakim
jest zmniejszenie przedwczesnej śmiertelności z powodu chorób niezakaźnych
do 2030 r.
- Globalne
zapotrzebowanie na żywność powoduje obecnie ponad jedną trzecią (35%)
wszystkich emisji gazów cieplarnianych oraz zużywa znaczne i rosnące
ilości zasobów środowiskowych. W porównaniu z 2010 r. wpływ
zapotrzebowania na żywność na środowisko wzrósł aż o 14%, „przy czym
żywność pochodzenia zwierzęcego odpowiada za większość emisji gazów
cieplarnianych i użytkowania gruntów”;
- Dodatkowe
finansowanie potrzebne do osiągnięcia celów żywieniowych znacznie wzrosło,
częściowo ze względu na wpływ Covid-19. Całkowite korzyści ekonomiczne dla
społeczeństwa z inwestowania w żywienie mogą wynieść 5,7 biliona dolarów
rocznie do 2030 r. i 10,5 biliona dolarów rocznie do 2050 r. Kraje walczą
o osiągnięcie celów finansowych i dotyczących wpływu. Sektor prywatny jest
najbardziej niewykorzystanym źródłem finansowania żywienia.
Raport dostępny jest na stronie https://globalnutritionreport.org/
pełna lista aktualności
|