Globalne zobowiązanie IFBA dot. redukcji soduW trakcie szczytu Nutrition for Growth, International Food and Beverage Alliance (IFBA) ogłosiła nowe globalne zobowiązanie dotyczące redukcji sodu.Członkowie IFBA zobowiązali się do
wdrożenia globalnie ustalonych celów w zakresie redukcji sodu w żywności
przetworzonej. Zobowiązanie dotyczy redukcji sodu w globalnych portfolio do
2025 i 2030 roku w kluczowych kategoriach produktów, które są często spożywane
i mają istotny wpływ na spożycie sodu w ramach poszczególnych kategorii produktów.
Podsumowanie najważniejszych kwestii
wynikających ze zobowiązania:
- Cele zobowiązania obejmują 14 kategorii
i 40 podkategorii, reprezentujących największe udziały w światowym spożyciu
sodu w produkowanej żywności;
- Biorąc pod uwagę różnorodność produktów,
każdy z członków IFBA zobowiązał się do stworzenia własnej listy „kluczowych
kategorii” w ramach zobowiązania, które obecnie stanowią około 75% całkowitej
wielkości sprzedaży (w tonach) ich portfolio żywności;
- Wartości docelowe są ustalone dla miligramów
sodu na 100 g produktu w postaci gotowej/gotowej do spożycia;
- Członkowie IFBA będą składać
sprawozdania roczne (pierwsze sprawozdanie w III kwartale 2023 r., z punktem
wyjścia określonym w III kwartale 2021 r.) w sposób anonimowy.
Szczegółowe informacje
na temat globalnego zobowiązania IFBA do redukcji zawartości sodu>>
pełna lista aktualności
|