Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Globalne zobowiązanie IFBA dot. redukcji sodu
W trakcie szczytu Nutrition for Growth, International Food and Beverage Alliance (IFBA) ogłosiła nowe globalne zobowiązanie dotyczące redukcji sodu.

Członkowie IFBA zobowiązali się do wdrożenia globalnie ustalonych celów w zakresie redukcji sodu w żywności przetworzonej. Zobowiązanie dotyczy redukcji sodu w globalnych portfolio do 2025 i 2030 roku w kluczowych kategoriach produktów, które są często spożywane i mają istotny wpływ na spożycie sodu w ramach poszczególnych kategorii produktów.

 

Podsumowanie najważniejszych kwestii wynikających ze zobowiązania:

  • Cele zobowiązania obejmują 14 kategorii i 40 podkategorii, reprezentujących największe udziały w światowym spożyciu sodu w produkowanej żywności;
  • Biorąc pod uwagę różnorodność produktów, każdy z członków IFBA zobowiązał się do stworzenia własnej listy „kluczowych kategorii” w ramach zobowiązania, które obecnie stanowią około 75% całkowitej wielkości sprzedaży (w tonach) ich portfolio żywności;
  • Wartości docelowe są ustalone dla miligramów sodu na 100 g produktu w postaci gotowej/gotowej do spożycia;
  • Członkowie IFBA będą składać sprawozdania roczne (pierwsze sprawozdanie w III kwartale 2023 r., z punktem wyjścia określonym w III kwartale 2021 r.) w sposób anonimowy.

Szczegółowe informacje na temat globalnego zobowiązania IFBA do redukcji zawartości sodu>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij