Danone wspólnie z rolnikami regeneruje gleby w PolsceMa to pomóc rolnikom przygotować się do nowych regulacji unijnych i przywrócić równowagę w środowisku.Danone wspólnie ze swoimi dostawcami mleka, warzyw i owoców wprowadza praktyki
rolnictwa regeneratywnego. Mają one na celu regenerację gleb, przywrócenie
różnorodności biologicznej i zwiększenie
zatrzymywania wody w glebie. Korzyści odniesie środowisko, ale też sami rolnicy,
bo nowy sposób upraw pozwoli zaoszczędzić
czas i pieniądze, czy też sięgnąć po unijne fundusze. Poprawa jakości gleby ma
jednak znaczenie dla każdego - to właśnie ona stanowi podstawę wytwarzania 95%
żywności, po którą sięgamy każdego dnia. Przypomina o tym obchodzony właśnie Światowy
Dzień Gleby.
Więcej o rolnictwie regeneratywnym oraz innych
działaniach na rzecz zdrowia i planety, można przeczytać w najnowszym raporcie
wpływu Raport wpływu Danone 2020 „Razem
dla lepszego jutra”
Gleba to
największy na lądzie magazyn węgla, ale też podstawa produkcji 95 %
spożywanej przez nas żywności. Dlatego zadbanie o jej jakość jest niezbędne, by
móc wytwarzać wartościową żywność. Jednak obecnie nawet 70% gleb na
terenie Unii Europejskiej nie jest w dobrym stanie. Problem
ten dotyczy również Polski, a rolnictwo regeneratywne to sposób na jego rozwiązanie
– po który już dziś sięga Danone. - Produkcja żywności musi iść w parze z
dbałością o kondycję Ziemi oraz umiejętnym gospodarowaniem zasobami
naturalnymi. Tylko dzięki wysokiej jakości składnikom możemy tworzyć
wartościowe produkty i realizować naszą misję niesienia zdrowia poprzez
żywność. To zdrowa gleba dostarcza składników niezbędnych dla prawidłowego wzrostu
roślin. Właśnie dlatego wspieramy naszych dostawców mleka, owoców i warzyw we
wdrażaniu rozwiązań rolnictwa regeneratywnego - mówi Paweł Piątek,
Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE.
Rozwiązanie, które
natura podpowiada od miliardów lat
Na problemy
gleby w Polsce składa się zaburzona różnorodność biologiczna gatunków w niej
występujących, niski udział warstwy próchnicznej i związane z nim nadmierne
odparowywanie wody. Wszystkie te czynniki zmniejszają odporność upraw na skutki
zmian klimatu – zwiększają zaś podatność gleby na erozję, czyli proces jej
niszczenia. Możemy zacząć odwracać tę sytuację, zmieniając praktyki rolnicze, z
konwencjonalnych na regeneratywne.
– W
rolnictwie regeneratywnym kluczowe są
trzy proste zasady, które pomagają złagodzić skutki postępującej
degradacji gleb. Po pierwsze: zachowanie stałej okrywy roślinnej - gleba
powinna być jak najdłużej okryta roślinnością, i to zarówno roślinnością żywą,
jak i resztkami roślinnymi. Drugim czynnikiem, wpływającym na minimalizowanie
strat węgla, jest optymalizowanie zabiegów uprawowych. Trzecia to zadbanie o
różnorodność roślin w płodozmianie. Korzyści płynące z takich działań, to
zwiększenie zawartości próchnicy, zatrzymywanie wody w glebie, tworzenie
lepszych warunków dla wzrostu rośliny uprawnej, a w konsekwencji ograniczenie
stosowania środków ochrony roślin i zmniejszenie liczby zabiegów uprawowych.
Rolnictwo regeneracyjne pozwala zachować balans pomiędzy ekonomią - ważną dla
rolnika, a ochroną gleby i środowiska -
wyjaśnia dr inż. Beata Studzińska, ekspert ds.upraw ekologicznych.
Od rolnictwa
konwencjonalnego do regeneratywnego
Ogłoszona w listopadzie, nowa unijna polityka ochrony gleb ma na celu by
do 2030 roku znacząco poprawić stan gleb
na terenie UE. Przewiduje ona szereg działań dobrowolnych, jak i prawnie
wiążących kraje członkowskie. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej planowane jest
wprowadzenie ekoschematów, czyli nowego rodzaju płatności dla rolników za realizację
praktyk korzystnych dla środowiska i klimatu. Wyprzedzając nadchodzące zmiany,
Danone wspólnie ze swoimi dostawcami rozpoczął wdrażanie praktyk regeneratywnych,
wpisujących się w założenia nowej strategii i WPR. Mają one przynieść większą
odporność upraw, obniżyć koszty produkcji i ułatwić rolnikom skorzystanie z puli
funduszy na ekoschematy - Prowadzę gospodarstwo w województwie
kujawsko-pomorskim, gdzie gleby są bardzo słabe – średnia zawartość warstwy
próchnicznej jest najniższa w skali kraju, co powoduje że woda nadmiernie
odparowuje i jest jej za mało dla roślin. By poprawić sytuację, na 95% naszych
gruntów pozostawiamy na zimę warstwę zieloną. Orkę ziemi zastąpiliśmy uprawą
pasową - polega to na ograniczeniu zabiegów rolnych do jednorazowego przejazdu
maszyną, która jednocześnie wysiewa nasiona i dozuje tylko niezbędną ilość
nawozu. Moje doświadczenia pokazują, że taka zmiana nie tylko służy glebie, ale
też pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa nawet o 60% – mówi Ryszard
Krychowiak, rolnik od przeszło 20 lat dostarczający mleko do Danone.
Dotychczas Danone objął specjalnym audytem, dotyczącym
rolnictwa regeneratywnego przeszło 90% swoich polskich dostawców świeżych
warzyw i owoców oraz blisko 30% dostawców mleka. Docelowo audyt ma objąć 100%
wymienionych dostawców - a jego wyniki w połączeniu ze specjalistycznymi
szkoleniami, jakie oferuje firma – mają pomóc polskim gospodarstwom w przejściu
na rolnictwo regeneratywne.
Wybrane dobre praktyki dostawców Danone, wprowadzających
rolnictwo regeneratywne:
- Rezygnacja z zabiegów
ornych oraz ich minimalizacja tam, gdzie nie można ich uniknąć;
- Niestosowanie w
gospodarstwach roślin GMO;
- Dobór gatunków
maksymalnie odpornych na choroby;
- Wapnowanie gleby w
trosce o jej pH;
- Uprawa roślin
okrywowych tak, by pola były pokryte roślinnością przez cały rok;
- Odpowiednie
zmianowanie roślin, brak upraw w monokulturze (brak dominacji jednego gatunku);
- Sadzenie drzew;
- Stosowanie nawozów
zielonych;
- Stosowanie jak
najmniejszej ilości środków ochrony roślin i przestrzeganie nawet podwójnych
okresów karencji;
- Stosowanie
odpowiednich, bardziej efektywnych urządzeń – tak, by unikać dodatkowych
oprysków;
- Odpowiednia utylizacja
opakowań po środkach ochrony;
- Wykorzystywanie
resztek pożniwnych – przeznaczanie na paszę lub biogaz;
- Monitorowanie zużycia
wody, wykorzystywanie deszczówki;
- Przeprowadzanie
zabiegów w polu tak, by nie pokrywały się z oblotem pszczół;
- Tworzenie hoteli dla
owadów;
O grupie spółek
DANONE
DANONE to
światowy lider na rynku żywności, któremu we
wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce DANONE działa w 3
obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz
pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie
specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność
specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia). Wszystkie spółki DANONE łączy
podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i
społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak
to możliwe. Poprzez oferowane produkty oraz realizowane projekty i programy - w
myśl wspólnej wizji One Planet. One Health - spółki DANONE zachęcają do
podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień, a także przyczyniają
się do zdrowia kolejnych pokoleń i lepszego stanu naszej planety. W 10
lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się
zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy. Poznaj grupę spółek
DANONE, odwiedzając nową stronę internetową
www.danone.pl.