Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Selen i molibden oraz niektóre substancje i surowce roślinne w suplementach diety
Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety oraz kontynuował prace dot. listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w suplementach diety.

W  październiku  br.  odbyło  się  kolejne  posiedzenie  Zespołu  do  spraw  Suplementów  Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej. W pierwszej części tematem spotkania było ustalenie maksymalnej ilości selenu i molibdenu w suplementach diety.


Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął następujące Uchwały:

  1. W Uchwale nr 7/2021 określono maksymalną ilość selenu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 200 μg.
  2. W  Uchwale  nr  8/2021  określono  maksymalną  ilość  molibdenu  w  zalecanej  dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 350 μg.


Zespół  kontynuował  także  prace  odnośnie  substancji  i  surowców  roślinnych,  które  nie powinny  być  stosowane  do  produkcji  suplementów  diety,  biorąc  pod  uwagę  zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. W trakcie posiedzenia dokonano analizy trzech kolejnych substancji/grup substancji i surowców roślinnych, które Zespół uznał jako niedozwolone do stosowania w suplementach diety (Uchwała nr 9/2021):

  • andaryna,
  • Rad-140,
  • świerzbiec właściwy.


Z aktualnymi Uchwałami Zespołu do spraw Suplementów Diety można zapoznać się na stronie internetowej:
https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety


Źródło: GIS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij