Eksport do Chin - ułatwienie dla dotychczasowych eksporterów niektórych wyrobów - zgłoszenia firm do PSSE w terminie do 27 października br.W związku z nowymi wymaganiami eksportu towarów do Chin, które będą obowiązywać od dnia 1 stycznia 2022 r., Główny Inspektor Sanitarny wystosował pismo do przedsiębiorców, którzy od 2017 r. eksportują produkty spożywcze do tego kraju.Od 1 listopada br. zacznie obowiązywać nowa bardziej skomplikowana procedura rejestracji eksportu do Chin. Jednak niektóre firmy mogą jej uniknąć.
O ułatwienie mogą wystąpić firmy, które w okresie od 1 stycznia 2017 r. do
teraz eksportują niżej wymienione środki spożywcze:
1) osłonki wędliniarskie;
2) produkty pszczelarskie,
3) jaja i ich produkty;
4) tłuszcze i oleje jadalne;
5) pierogi i nadziewane makarony;
6) jadalne zboża;
7) przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słód;
8) świeże i liofilizowane warzywa i suszone warzywa
strączkowe;
9) przyprawy;
10) orzechów i nasion;
11) suszone owoce;
12) surowe ziarna kawy i kakao;
13) dietetyczna żywność specjalnego przeznaczenia;
14) suplementy diety;
15) liście tymianku (proszek);
16) suszony groch;
17) świeży lub chłodzony groch (w strąkach lub bez);
18) nasiona czarnej porzeczki (do spożycia);
19) nasiona ogórecznika lekarskiego (do spożycia);
20) kminek zwyczajny.
Podmioty eksportujące wyroby podlegające pod kontrolę
Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które chcą skorzystać z ww. ułatwienia powinny
zgłaszać się do nadzorującej zakład przetwórczy/produkcyjny terenowo właściwej
stacji sanitarno-epidemiologicznej najpóźniej w terminie do dnia 27
października br.
W przypadku wyrobów pochodzenia zwierzęcego należy
kontaktować się z Głównym Inspektoratem Weterynarii.
Więcej informacji znajduje się w piśmie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|