Deklaracja zawartości ekstraktu w oznakowaniu koncentratu pomidorowegoInformacją charakteryzującą koncentrat pomidorowy i determinującą wybór konsumenta jest informacja o zawartości ekstraktu.Deklarując zawartość ekstraktu na opakowaniu, producent powinien wskazać
konkretną wartość tego parametru. Oznakowanie jest jedyną informacją
dostępną dla konsumenta, więc powinno precyzyjnie informować o jakości
handlowej produktu.
Wskazywanie w oznakowaniu niedokładnej informacji o produkcie (w
szczególności podawanie dwóch rozbieżnych deklaracji, tj. w nazwie
produktu „koncentrat pomidorowy 30%” oraz dodatkowej informacji o
zawartości ekstraktu wraz z tolerancją), wprowadza w błąd odnośnie jego
charakterystyki i uniemożliwia konsumentom dokonania świadomego wyboru.
W przypadku dobrowolnego deklarowania zgodności produktu z Polską Normą
PN-A-77601:1975 „Przetwory warzywne - Koncentrat pomidorowy” należy
stosować jej postanowienia w całości, a nie wybiórczo. Norma ta nie
przewiduje obowiązku wskazywania tolerancji przy określaniu zawartości
ekstraktu w oznakowaniu produktu.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|