Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2021 r. - wyniki kontroli IJHARSInspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie (konserw warzywnych, sałatek warzywnych, warzyw kiszonych i marynowanych) oraz mrożonek warzywnych (zup, warzyw na patelnię, dań gotowych i mieszanek warzyw).Kontrolą objęto 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 188 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 188 partiach, z czego 20
zakwestionowano (10,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.
zaniżonej zawartości składników i masy netto produktu po odsączeniu w
stosunku do deklarowanej na opakowaniu, obecności kwasu sorbowego w
produktach, w oznakowaniu których umieszczono informację „bez
konserwantów”, zawyżonej zawartości cukru w stosunku do deklaracji.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 253 partii, z czego w 45 stwierdzono nieprawidłowości (17,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku informacji o zastosowanej obróbce termicznej (tj. „produkt pasteryzowany”).
- Braku wskazania procentowej zawartości składników podkreślonych w nazwie produktu albo słownie lub graficznie w oznakowaniu.
- Braku obowiązkowych informacji wymaganych na opakowaniach produktów
głęboko mrożonych (tj. sformułowania „nie zamrażać powtórnie” oraz
temperatury i okresu przechowywania).
- Błędnego wskazania danych podmiotu odpowiedzialnego za informację o żywności.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|