Najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów w środkach spożywczych - opublikowane rozporządzenia unijneW ostatnich dniach sierpnia br. zostały opublikowane dwa rozporządzenia Komisji Europejskiej określające najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu i alkaloidów tropanowych w środkach spożywczych.25 sierpnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1399
z dnia 24 sierpnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie (WE)
nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych
poziomów przetrwalników buławinki czerwonej i alkaloidów sporyszu
w niektórych środkach spożywczych.
Nowe wymagania zawarte w tym rozporządzeniu dotyczą następujących produktów:
- nieprzetworzone żyto i inne zboża
- produkty mielenia jęczmienia, pszenicy, orkiszu, owsa,
żyta
- gluten pszenny
- produkty zbożowe przetworzone dla niemowląt i małych
dzieci
Niniejsze rozporządzenie wejdzie w życie 14 września
br., a stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. (dłuższy okres
przejściowy przewidziano w odniesieniu do żyta i produktów mielenia żyta).
Środki spożywcze wymienione w załączniku do
rozporządzenia, które zostały/ną zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu
przed dniem 1 stycznia 2022 r., mogą pozostać w obrocie do
upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia. Natomiast 30 sierpnia br. zostało opublikowane
rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1408 z dnia 27 sierpnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do
najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów tropanowych w niektórych
środkach spożywczych.
W rozporządzeniu tym określono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów tropanowych w następujących środkach
spożywczych:
- produkty zbożowe przetworzone oraz
żywność dla niemowląt i małych dzieci, zawierające proso, sorgo, grykę
zwyczajną lub ich produkty pochodne
- proso, sorgo, kukurydza, gryka
(nieprzetworzone)
- kukurydza do prażenia
- proso, sorgo, gryka
i kukurydza wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta
końcowego
- produkty mielenia prosa, sorgo,
gryki i kukurydzy
- napary ziołowe (produkty
suszone i w płynie)
Rozporządzenie wejdzie
w życie 19 września br.
Produkty zbożowe przetworzone oraz
żywność dla niemowląt i małych dzieci, zawierające kukurydzę lub jej
produkty pochodne, legalnie wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie
niniejszego rozporządzenia (czyli przed 19 września br.), mogą pozostać
w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich
przydatności do spożycia.
Pozostałe środki spożywcze
wymienione w pkt 8.2.2–8.2.9 załącznika do tego rozporządzenia, które
zostały/ną zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 września
2022 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu do upływu ich daty
minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.
Źródło: Eur-Lex
pełna lista aktualności
|