Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport FAO „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021”
FAO opublikowała raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021” (SOFI 2021). To wydanie przedstawia pierwszą opartą na dowodach globalną ocenę chronicznego braku bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście pandemii COVID-19.
Raport jest wspólnie publikowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), Światowy Program Żywnościowy ONZ (WFP) i Światowe Zdrowie Organizacja (WHO).


Podsumowanie raportu:

• Globalnie świat nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia celów dla żadnego ze wskaźników żywienia do 2030 r. (cel 2). Obecne tempo działań w zakresie zahamowania rozwoju dziecka, promowania wyłącznego karmienia piersią i przeciwdziałania niskiej masie urodzeniowej jest niewystarczające, a postęp w zakresie nadwagi dzieci, wyniszczenia dzieci, anemii u kobiet w wieku rozrodczym i otyłości wśród dorosłych jest zahamowany (sytuacja się pogarsza).

• Nowe prognozy potwierdzają, że głód nie zostanie wyeliminowany do 2030 r., o ile nie zostaną podjęte konkretne działania w celu przyspieszenia postępu, zwłaszcza działania mające na celu rozwiązanie problemu nierówności w dostępie do żywności.

Przewiduje się, że od 720 do 811 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2020 roku, około 118 milionów (i aż 161 milionów) więcej ludzi cierpiało z głodu w 2020 roku niż w 2019 roku.

• Prawie co trzecia osoba na świecie (2,37 mld) nie miała dostępu do odpowiedniej żywności w 2020 r. – wzrost o prawie 320 mln osób w ciągu zaledwie jednego roku. Szacowany wzrost w 2020 r. był równy wzrostowi z poprzednich pięciu lat łącznie.

• Szacuje się, że w 2020 roku 22,0 procent (149,2 mln) dzieci poniżej 5 roku życia cierpiało na zahamowanie wzrostu, 6,7 procent (45,4 mln) cierpiało na niedożywienie, a 5,7 procent (38,9 mln) miało nadwagę. Oczekuje się, że rzeczywiste dane, zwłaszcza dotyczące karłowatości i niedożywienia, będą wyższe ze względu na skutki pandemii.

 

Raport zaleca sześć ścieżek transformacji dla systemów żywnościowych:

1) Integracja polityki humanitarnej, rozwojowej i budowania pokoju na obszarach objętych konfliktami – na przykład poprzez środki ochrony socjalnej;

2) Zwiększenie odporności na zmiany klimatu w systemach żywnościowych – na przykład poprzez oferowanie drobnym rolnikom szerokiego dostępu do ubezpieczenia od ryzyka klimatycznego i finansowania opartego na prognozach;

3) Wzmocnienie odporności osób najbardziej narażonych na trudności gospodarcze – na przykład poprzez programy wsparcia rzeczowego lub pieniężnego w celu zmniejszenia wpływu wstrząsów pandemicznych lub zmienności cen żywności;

4) Interwencje wzdłuż łańcuchów dostaw, aby obniżyć koszty żywności o wysokiej wartości odżywczej – na przykład zachęcając do sadzenia roślin wzbogaconych biologicznie lub ułatwiając producentom owoców i warzyw dostęp do rynków;

5) Walka z ubóstwem i nierównościami strukturalnymi – na przykład poprzez wzmacnianie łańcuchów wartości żywności w ubogich społecznościach poprzez transfery technologii i programy certyfikacji;

6) Wzmocnienie środowiska żywnościowego i zmiana zachowań konsumentów – na przykład poprzez eliminację przemysłowych tłuszczów trans i zmniejszenie zawartości soli i cukru w żywności i/lub ochronę dzieci przed negatywnym wpływem marketingu żywności.

 

Raport ten stanowi wkład w przygotowania do Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021, w trakcie którego przedstawiony zostanie szereg konkretnych działań, możliwych do podjęcia na terenie całego świata, aby wesprzeć transformację światowych systemów żywnościowych.


FAO 2021

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij