Raport FAO „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021”FAO opublikowała raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021” (SOFI 2021). To wydanie przedstawia pierwszą opartą na dowodach globalną ocenę chronicznego braku bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście pandemii COVID-19.
Raport jest wspólnie publikowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), Światowy Program Żywnościowy ONZ (WFP) i Światowe Zdrowie Organizacja (WHO).Podsumowanie raportu:
• Globalnie świat nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia
celów dla żadnego ze wskaźników żywienia do 2030 r. (cel 2). Obecne tempo
działań w zakresie zahamowania rozwoju dziecka, promowania wyłącznego karmienia
piersią i przeciwdziałania niskiej masie urodzeniowej jest niewystarczające, a
postęp w zakresie nadwagi dzieci, wyniszczenia dzieci, anemii u kobiet w wieku
rozrodczym i otyłości wśród dorosłych jest zahamowany (sytuacja się pogarsza).
• Nowe prognozy potwierdzają, że głód nie zostanie
wyeliminowany do 2030 r., o ile nie zostaną podjęte konkretne działania w celu
przyspieszenia postępu, zwłaszcza działania mające na celu rozwiązanie problemu
nierówności w dostępie do żywności.
Przewiduje się, że od 720 do 811 milionów ludzi na świecie
doświadczyło głodu w 2020 roku, około 118 milionów (i aż 161 milionów) więcej
ludzi cierpiało z głodu w 2020 roku niż w 2019 roku.
• Prawie co trzecia osoba na świecie (2,37 mld) nie miała
dostępu do odpowiedniej żywności w 2020 r. – wzrost o prawie 320 mln osób w ciągu
zaledwie jednego roku. Szacowany wzrost w 2020 r. był równy wzrostowi z
poprzednich pięciu lat łącznie.
• Szacuje się, że w 2020 roku 22,0 procent (149,2 mln)
dzieci poniżej 5 roku życia cierpiało na zahamowanie wzrostu, 6,7 procent (45,4
mln) cierpiało na niedożywienie, a 5,7 procent (38,9 mln) miało nadwagę.
Oczekuje się, że rzeczywiste dane, zwłaszcza dotyczące karłowatości i
niedożywienia, będą wyższe ze względu na skutki pandemii.
Raport zaleca sześć
ścieżek transformacji dla systemów żywnościowych:
1) Integracja polityki
humanitarnej, rozwojowej i budowania pokoju na obszarach objętych konfliktami –
na przykład poprzez środki ochrony socjalnej;
2) Zwiększenie
odporności na zmiany klimatu w systemach żywnościowych – na przykład poprzez
oferowanie drobnym rolnikom szerokiego dostępu do ubezpieczenia od ryzyka
klimatycznego i finansowania opartego na prognozach;
3) Wzmocnienie
odporności osób najbardziej narażonych na trudności gospodarcze – na przykład
poprzez programy wsparcia rzeczowego lub pieniężnego w celu zmniejszenia wpływu
wstrząsów pandemicznych lub zmienności cen żywności;
4) Interwencje wzdłuż
łańcuchów dostaw, aby obniżyć koszty żywności o wysokiej wartości odżywczej –
na przykład zachęcając do sadzenia roślin wzbogaconych biologicznie lub
ułatwiając producentom owoców i warzyw dostęp do rynków;
5) Walka z ubóstwem i
nierównościami strukturalnymi – na przykład poprzez wzmacnianie łańcuchów
wartości żywności w ubogich społecznościach poprzez transfery technologii i
programy certyfikacji;
6) Wzmocnienie
środowiska żywnościowego i zmiana zachowań konsumentów – na przykład poprzez
eliminację przemysłowych tłuszczów trans i zmniejszenie zawartości soli i cukru
w żywności i/lub ochronę dzieci przed negatywnym wpływem marketingu żywności.
Raport ten stanowi
wkład w przygotowania do Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021, w trakcie
którego przedstawiony zostanie szereg konkretnych działań, możliwych do
podjęcia na terenie całego świata, aby wesprzeć transformację światowych
systemów żywnościowych.
pełna lista aktualności
|