Strategia „od pola do stołu”: Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności spożywczej i odpowiedzialnych praktyk handlowych65 przedsiębiorstw i stowarzyszeń, w tym Food Drink Europe, którego jesteśmy członkiem, podpisało unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności spożywczej i odpowiedzialnych praktyk handlowych.Komisja, wraz z zainteresowanymi
stronami z branży, oficjalnie wprowadziła w życie unijny
kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia
działalności spożywczej i odpowiedzialnych praktyk handlowych – jeden z
celów strategii
Komisji „od pola do stołu”.
Kodeks ten stanowi zasadniczy
element działań UE na rzecz zwiększenia dostępności i przystępności cenowej
zdrowych i zrównoważonych opcji żywnościowych, które przyczyniają się do
zmniejszenia naszego ogólnego śladu środowiskowego. Został on opracowany we
współpracy ze stowarzyszeniami i przedsiębiorstwami z UE, przy aktywnym
zaangażowaniu i wkładzie innych zainteresowanych stron, w tym organizacji
międzynarodowych, organizacji pozarządowych, związków zawodowych i stowarzyszeń
branżowych, oraz wspólnie ze służbami Komisji Europejskiej. Stowarzyszenia i
przedsiębiorstwa w sektorze spożywczym, które podpisują kodeks, zobowiązują się
do przyspieszenia swojego wkładu w transformację w kierunku modelu
zrównoważonego. Dzięki podjętym zobowiązaniom wspierają one cele określone w
kodeksie i zachęcają podobne przedsiębiorstwa do przystąpienia do niego.
Program obejmuje dwa poziomy
zobowiązań:
- Stowarzyszenia
UE: zestaw
siedmiu celów, z których każdy zawiera własne zadania i orientacyjne
działania. Dotyczą one działań promujących przejście na zdrowe i
zrównoważone wzorce konsumpcji. Celem jest zwiększenie wpływu przetwórstwa
żywności, sprzedaży detalicznej i usług gastronomicznych na zrównoważony
rozwój oraz pogłębienie zrównoważonego charakteru łańcuchów wartości
żywności, jeśli chodzi o producentów surowców i inne podmioty w łańcuchu.
Stowarzyszenia powinny składać roczne sprawozdania z dokonanych postępów.
- Przedsiębiorstwa: ramy dla pionierów
dotyczące ambitnych zobowiązań wraz z wymiernymi rezultatami, obejmujące
szeroki zakres dziedzin – od dobrostanu zwierząt do ograniczenia spożycia
cukru i redukcji emisji gazów cieplarnianych – w całej gamie wytwarzanych
przez siebie produktów. Przedsiębiorstwa będą składać sprawozdania z
postępów, przedkładając co roku podsumowanie swoich sprawozdań na temat
zrównoważonego rozwoju.
Z dniem wprowadzenia w życie
kodeksu jego 65 sygnatariuszy (26 producentów żywności, 14 detalistów, 1
podmiot z sektora usług gastronomicznych, 24 stowarzyszenia) staje się
pionierskimi przedsiębiorstwami i stowarzyszeniami (link do pełnego
wykazu sygnatariuszy).
Do podpisania kodeksu postępowania,
który postrzegany jest jako przełomowe rozwiązanie, zachęca się więcej unijnych
stowarzyszeń i przedsiębiorstw z sektora spożywczego. Wykorzystane w nim
podejście, oparte na dialogu z udziałem wielu zainteresowanych stron, może
służyć jako model globalnej transformacji.
Kodeks ten oznacza początek
dynamicznego procesu. W ramach zarządzania kodeksem wprowadzono narzędzia
współpracy między wszystkimi zainteresowanymi podmiotami w celu generowania
nowych i ambitniejszych zobowiązań i partnerstw oraz stymulowania interakcji i
wymiany.
Komisja zamierza przedstawić kodeks
na szczycie ONZ w sprawie systemów żywnościowych, który odbędzie się jeszcze w
tym roku.
Wypowiedzi członków kolegium
komisarzy:
Wiceprzewodniczący wykonawczy,
Frans Timmermans, powiedział: Musimy sprawić, aby nasz system
żywnościowy stał się zrównoważony i musimy tego dokonać szybko. Musimy
ograniczyć emisje gazów cieplarnianych i powstrzymać utratę różnorodności
biologicznej związaną z produkcją żywności oraz opracować system żywnościowy, w
którym wybór zdrowego i zrównoważonego sposobu odżywiania stanie się
łatwiejszy. Rozwiązanie tych problemów środowiskowych, zdrowotnych
i społecznych w naszym systemie żywnościowym wymaga współpracy w całym łańcuchu
żywnościowym i cieszy mnie ambicja zainteresowanych stron, które już podpisały
unijny kodeks postępowania.
Stella Kyriakides,
komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności, powiedziała: Dzisiejszy
krok stanowi jedno z naszych pierwszych osiągnięć w ramach strategii „od pola
do stołu” na drodze do zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu
żywnościowego. Ścisła współpraca ze wszystkimi zainteresowanymi stronami
ma zasadnicze znaczenie w realizacji pomyślnego przechodzenia na zrównoważone
systemy żywnościowe. Unijny kodeks postępowania ułatwi tę współpracę, mając za
podstawę zobowiązania już podjęte przez przemysł spożywczy i stymulując
bardziej ambitne działania. Europejski przemysł spożywczy jest już znany z
jakości i bezpieczeństwa swoich produktów. Obecnie powinien również stać się
najwyższym standardem zrównoważoności.
Thierry Breton,
komisarz do spraw rynku wewnętrznego, powiedział: Unijny kodeks
postępowania w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności spożywczej i
odpowiedzialnych praktyk handlowych stanowi ważny krok naprzód dokonany przez
ekosystem rolno-spożywczy. Każde dobrowolne zobowiązanie liczy się do
osiągnięcia trwałej transformacji naszych systemów żywnościowych, wzmacniając
jednocześnie ich odporność. Komisja zobowiązuje się do uruchomienia swoich
instrumentów wsparcia, w szczególności dla MŚP będących kręgosłupem ekosystemu
rolno-spożywczego, jako że jesteśmy na początku tego ambitnego procesu.
Virginijus Sinkevičius,
komisarz do spraw środowiska, oceanów i rybołówstwa, powiedział: Zorientowane
na przyszłość przedsiębiorstwa spożywcze wiedzą, że zdrowe gleby i ekosystemy
mają zasadnicze znaczenie dla odporności naszych systemów żywnościowych i
prowadzonej przez nich samych działalności gospodarczej. Zrównoważone systemy
żywnościowe mają również kluczowe znaczenie dla osiągnięcia naszych celów
klimatycznych i środowiskowych, takich jak wprowadzenie europejskiej i
globalnej różnorodności biologicznej na ścieżkę odbudowy. W związku z tym
cieszę się, że dzięki temu kodeksowi przemysł spożywczy wykonuje decydujący
krok w kierunku zrównoważonej przyszłości, jeśli chodzi o jego działalność
gospodarczą i naszą planetę.
Kontekst
W dniu 26 stycznia 2021 r. Komisja
ułatwiła dyskusje między wieloma różnymi zainteresowanymi stronami w sektorze
spożywczym dotyczące opracowania unijnego kodeksu postępowania w zakresie
odpowiedzialnego prowadzenia działalności spożywczej i odpowiedzialnych praktyk
handlowych jako jednej z pierwszych inicjatyw, które mają zostać zrealizowane w
ramach strategii „od pola do stołu”.
Centralnym elementem Europejskiego
Zielonego Ładu jest strategia
„od pola do stołu”. Określa ona długoterminową wizję strategiczną mającą na
celu zmianę sposobu, w jaki produkujemy, dystrybuujemy i konsumujemy żywność.
Kodeks obejmuje wszystkie główne aspekty zrównoważenia systemów żywnościowych i
odzwierciedla cele i ambicje strategii „od pola do stołu” i Europejskiego
Zielonego Ładu.
Komisja kieruje szeregiem
dobrowolnych inicjatyw realizowanych lub przygotowywanych w celu wspierania
zielonej transformacji, mających na celu zapewnienie konsumentom dostępu do
zrównoważonych produktów na rynku UE oraz lepsze informowanie konsumentów, aby
mogli dokonywać świadomych wyborów. Biorąc pod uwagę kluczową rolę, jaką
odgrywają podmioty wewnątrz łańcucha żywnościowego – producenci żywności,
sprzedawcy detaliczni żywności, usługodawcy w sektorze gastronomicznym –
zarówno na wyższym, jak i na niższym szczeblu łańcucha dostaw – konieczne jest
uzupełnienie wniosków ustawodawczych dobrowolnymi, nieregulacyjnymi
inicjatywami skierowanymi do pionierów w branży, którzy chcą wspierać zieloną transformację.
Zgodnie ze strategią „od pola do stołu” Komisja będzie monitorować podjęte
zobowiązania i rozważy środki ustawodawcze, jeżeli postępy okażą się
niewystarczające.
Inne tego rodzaju inicjatywy
pozaregulacyjne obejmują:
Inicjatywę
na rzecz zobowiązania do ekologicznej konsumpcji | Komisji Europejskiej
(europa.eu)
Plan
działania na rzecz eliminacji zanieczyszczeń
Forum
detalistów na rzecz zrównoważonego rozwoju (obecnie uwzględnione w planie
działania dotyczącym gospodarki o obiegu zamkniętym)
Europejska Koalicja na Rzecz
Ekologicznej Cyfryzacji
Pakt na rzecz neutralności
klimatycznej ośrodków przetwarzania danych