Sprawdzono 202 partie jaj, z czego 57 zakwestionowano (28,2%).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- Braku daty minimalnej trwałości lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
- Braku metody chowu kur lub jej niewłaściwego określenia, np. „jaja ściółkowe” zamiast „jaja z chowu ściółkowego”.
- Braku klasy jakości jaj lub objaśnienia znaczenia kodu producenta.
- Braku klasy wagowej jaj lub podawania jej w niewłaściwy sposób, np. wskazanie dwóch klas zamiast jednej (tj. „L/M”).
- Podawania informacji wprowadzających w błąd, np. „wiejskie” dla jaj z
chowu klatkowego lub „wielozbożowe” w odniesieniu do jaj zamiast do
warunków żywienia kur.
- Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
- Bezprawnego odniesienia do ekologicznej metody produkcji.
Źródło: GIJHARS