Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podwyższenie celu ograniczenia emisji gazów do 2030 r.
Nowe prawo klimatyczne UE zwiększa unijny cel redukcji emisji do 2030 roku z 40% do co najmniej 55%. Przy udziale nowych pochłaniaczy dwutlenku węgla cel ten mógłby wzrosnąć do 57%.

24 czerwca br. Parlament Europejski potwierdził nowe prawo, uzgodnione nieformalnie z państwami członkowskimi w kwietniu br.
Przepisy te przekształcają polityczne zobowiązanie zawarte w strategii  Europejskiego Zielonego Ładu do osiągnięcia neutralności klimatycznej UE do 2050 roku, w wiążące zobowiązanie prawne. Po 2050 roku, UE będzie dążyć do negatywnych emisji gazów cieplarnianych.

Zwiększenie ambicji w 2030

Cel UE w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych (GHG) do 2030 roku wzrośnie z 40 % do co najmniej 55 % w porównaniu z poziomem z roku 1990. Oczekiwany wkrótce wniosek ustawodawczy Komisji Europejskiej w sprawie rozporządzenia o zmianie użytkowania gruntów i leśnictwa (tzw. LULUCF), dotyczący uregulowania emisji i pochłaniania gazów cieplarnianych w związku z użytkowaniem gruntów, zmianą użytkowania gruntów i leśnictwem, ma spowodować rzeczywiste zwiększenie unijnego celu redukcji emisji do 2030 roku do 57 %.


Kolejne kroki

Oczekuje się, że porozumienie zostanie wkrótce zatwierdzone przez Radę UE. Rozporządzenie zostanie następnie opublikowane w Dzienniku Urzędowym i wejdzie w życie 20 dni później.

14 lipca 2021 Komisja Europejska planuje przedstawić szereg wniosków, aby UE mogła osiągnąć bardziej ambitny cel na rok 2030.


Źródło: PE



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij