Wyniki kontroli IJHARS za rok 2020Od blisko roku kontrola jakości żywności od producenta do konsumenta jest prowadzona przez jedną inspekcję – Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.Podsumowanie blisko rocznej działalności
Nadane
1 lipca 2020 r. uprawnienia umożliwiły IJHARS realizację kontroli
żywności na 3 etapach: u producentów jak do tej pory oraz dodatkowo w
sklepach i w lokalach gastronomicznych. Te 10 miesięcy działalności
Inspekcji pokazało, że powierzenie jednemu organowi kontroli nad
jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zapewnia skuteczniejszy
nadzór i umożliwia szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku
nieprawidłowości.
–
Po blisko rocznym funkcjonowaniu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych po zwiększeniu zakresu jej działania obserwujemy
większą jej efektywność. Połączenie zadań przyczyniło się to do
efektywniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w produkcji i obrocie
żywnością. Sprzyja temu szybszy przepływ informacji i ujednolicenie
procedur kontrolnych – podkreślił podczas dzisiejszej konferencji
prasowej sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Wiceminister
rolnictwa zaznaczył, że wykryte przez Inspekcję nieprawidłowości, to
dowód na to, że instytucja ta dba o zapewnienie jak najwyższej jakości
żywności i skutecznie wywiązuje się z powierzonych jej zadań na rzecz
ochrony konsumentów.
Szczegóły
dotyczące przeprowadzonych kontroli zaprezentował Główny Inspektor
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Andrzej Romaniuk. – W
ubiegłym roku przeprowadziliśmy ponad 67 tysięcy kontroli, a w I
kwartale tego roku już 17 300 – poinformował.
Szef
IJHARS również podkreślił poprawę efektywności prowadzonych kontroli w
ramach jednej instytucji sprawującej nadzór nad jakością żywności. –
Połączenie zadań w ramach IJHARS dało możliwość szybkiego wycofania z
obrotu produktów niewłaściwych pod względem jakości lub produktów
zafałszowanych – powiedział Andrzej Romaniuk.
Wiceminister
rolnictwa podkreślił, że dzięki prowadzonym kontrolom polscy konsumenci
mogą być pewni, że żywność, którą kupują jest najwyższej jakości.
Jednocześnie zaapelował o dokonywanie świadomych zakupów, a do
producentów o troskę o najwyższą jakość.
–
Zapewniam konsumentów, że znajdująca się w obrocie żywność jest
bezpieczna. Apeluję o świadome wybieranie polskich produktów, a
handlowców i producentów proszę o stosowanie tylko dobrych praktyk –
powiedział Ryszard Bartosik.
Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych
Przypomnijmy, z dniem 1 lipca 2020 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przejęła od
Inspekcji Handlowej następujące zadania:
- nadzór nad jakością handlową artykułów
rolno-spożywczych w obrocie detalicznym (w tym w sklepach i
hurtowniach, na targowiskach, w placówkach gastronomicznych/cateringu, w
sklepach internetowych);
- kontrolę prawidłowości oznakowania i wykorzystania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- nadzór nad obrotem detalicznym paszami
przeznaczonymi dla zwierząt domowych (z wyłączeniem obrotu tymi paszami
prowadzonego przez zakłady lecznicze dla zwierząt);
- kontrolę oznakowania żywności GMO oraz wprowadzanych do obrotu produktów GMO.
Wyniki kontroli IJHARS za 2020 r.
W 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym. Wszystkie kontrole planowe prowadzone były
u producentów artykułów rolno-spożywczych, a w drugim półroczu 2020 r.
(z związku z przejęciem zadań od Inspekcji Handlowej) przeprowadzono je
również na etapie handlu detalicznego (w przypadku wyrobów
garmażeryjnych dodatkowo w punktach gastronomicznych).
Zakres tematyczny kontroli
ustalono na podstawie analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa,
która obejmowała wyniki dotychczasowych kontroli i stwierdzane
nieprawidłowości, udział poszczególnych grup produktów w rynku (w tym
wielkość spożycia i znaczenie w diecie) oraz propozycje zgłoszone przez
inne instytucje.
Sprawdzono jakość handlową pieczywa,
przetworów warzywnych, napojów bezalkoholowych, tłuszczów do smarowania,
piwa, jaj, mięsa i jego przetworów, wyrobów ciastkarskich
i cukierniczych, wina, wyrobów garmażeryjnych, olejów roślinnych (w tym
oliwy z oliwek), ziół i przypraw, przetworów zbożowych, przetworów
rybnych, przetworów mlecznych, miodu, fermentowanych napojów
winiarskich, dań dla dzieci, a także świeżych owoców i warzyw oraz
ziemniaków. Ponadto zweryfikowano oznakowanie soków i nektarów, syropów
owocowych, cukru, wyrobów mlekopodobnych oraz słonych przekąsek.
Ogółem w wyniku planowych kontroli
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, przeprowadzonych na rynku
krajowym w 2020 r. stwierdzono:
- 1,5% skontrolowanych partii artykułów
rolno-spożywczych nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym; w
porównaniu do 2019 r. udział partii nieodpowiadających określonym
cechom organoleptycznym wzrósł o 0,1 p.p. (w 2019 r. wynosił 1,4%);
- 14,4% partii wyrobów zbadanych
laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z
przepisami o jakości handlowej lub z deklaracją producenta;
w porównaniu do 2019 r. udział partii o parametrach niezgodnych zmniejszył się o 0,1 p.p. (w 2019 r. wynosił 14,5%);
- 21,9% skontrolowanych partii artykułów
rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych; w porównaniu do 2019
r. udział partii nieprawidłowo oznakowanych zwiększył się o 1,6 p.p. (w
2019 r. wynosił 20,3%);
- 13,0% skontrolowanych partii świeżych
owoców i warzyw było niewłaściwie oznakowanych, a 0,6% partii nie
spełniało wymagań jakościowych; w porównaniu do kontroli planowej
prowadzonej w 2019 r. udział partii nieprawidłowo oznakowanych wzrósł o
2,1 p.p. (w 2019 r. wynosił 10,9%), natomiast udział partii nie
spełniających wymagań jakościowych zmniejszył się o 0,6 p.p. (w 2019 r.
wynosił 1,2%);
- 10,7% skontrolowanych partii ziemniaków
było niewłaściwie oznakowanych, przy czym wszystkie partie spełniały
wymagania jakościowe; w porównaniu do kontroli planowej prowadzonej w
2019 r. udział nieprawidłowości w zakresie znakowania zmniejszył się o
21,5 p.p. (w 2019 r. wynosił 32,2%).
Wyniki kontroli IJHARS za I kw. 2021 r. (wstępne dane)
W I kw. 2021 r. kontrole planowe obejmowały sprawdzenie:
- jakości handlowej przetworów warzywnych, koncentratów spożywczych (majonezy, musztardy, sosy) i jaj;
- znakowania różnego asortymentu
produktów sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w
miejscu sprzedaży (pieczywo, ciastka i ciasta, mięso i wędliny, sery,
ryby mrożone).
W przypadku przetworów warzywnych i
koncentratów spożywczych kontrole przeprowadzono u producentów i w
sklepach, w przypadku jaj i produktów luzem tylko
w sklepach. Ogółem skontrolowano 490 podmiotów, w tym 366 sklepów i 124 producentów.
Ogółem w wyniku planowych kontroli
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, przeprowadzonych na rynku
krajowym w I kw. 2021 r. stwierdzono:
- 1,6% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym;
- 12,7% partii wyrobów zbadanych
laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z
przepisami o jakości handlowej lub z deklaracją producenta;
- 36,2% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych.
Do końca roku kontrola jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych będzie realizowana podobnie jak od lipca
2020 roku, tj. zarówno na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi
finalnemu jak i u producentów oraz swoim zakresem będzie obejmować
wszystkie aspekty jakości handlowej, tj. ocenę organoleptyczną, badania
fizykochemiczne oraz prawidłowość oznakowania. Zakres badań wykonywanych
w produktach pobranych podczas kontroli w sklepach będzie dotyczył
przede wszystkim tych parametrów jakościowych, które umożliwią wykrycie
ich zafałszowania.
Źródło: IJHARS